Annons

Carina Gunnarson:Komplexiteten gör yakuzan svårfångad

Yakuzan, den japanska maffian, bidrar ­gärna med hjälp vid stora katastrofer, samtidigt som den ­försörjer sig på barnporr och utpressning. I en ny bok tecknas bilden av en komlex grupp med djupa historiska rötter.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Bara timmar efter det att tsunamin träffade den japanska kusten, började två av Japans största kriminella grupper transportera mat, vatten och filtar till de drabbade områdena. Japans tredje största kriminella grupp Inagawa-kai skickade dagen efter katastrofen 25 lastbilar fyllda med blöjor, batterier, ficklampor, filtar, pulversoppor, vatten och en mängd andra förnödenheter till det jordbävningsdrabbade området i Tohoku. Tonvis med hjälp har sedan dess transporterats in till de jordbävningsdrabbade områdena av de japanska brottssyndikaten.

Engagemanget var inte nytt. Efter jordbävningen i Kobe 1995 var maffiagruppen Yamaguchi-gumi ibland den allra snabbaste med att få fram hjälp till drabbade områden. Efter trippelkatastrofen i Tohoku i mars i år, är det framför allt Inagawa-kai, med starka rötter i regionen, som har varit mest aktiv.

Annons
Annons
Annons