Annons

Fredrik Meiton:Komplex väg fram till den arabiska våren

Två nyutkomna böcker tecknar utifrån två olika perspektiv den arabiska vårens bakomliggande sammanhang. Böckerna kompletterar varandra och ger tillsammans en både historisk och samtida överblick över upproren.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den 15 februari 2003, på tusentals gator i hundratals städer över stora delar av världen, tågade människor i protest mot den amerikanskledda invasionen av Irak: en miljon i London, en till i Rom, 500000 i Berlin. I Sverige demonstrerade runt 75000. I Kairo, med sina drygt 17 miljoner innevånare, var bilden en annan. De knappt 600 personer som hade samlats på Tahrirtorget blev en lätt match för de 3000 kravallpoliserna, som skingrade demonstranterna på nolltid. Det torde inte ha undgått någon att saker och ting har förändrats i arabvärlden sedan dess. De senaste 18 månaderna har man sett regimkritiska demonstrationer över nästan hela den arabiska världen. Från Tahrirtorget i Kairo hördes en halv miljon röster kräva presidentens avgång. Hur bör man förstå denna dramatiska förändring? Hur gick den till och varför skedde den just då?

Den nyutkomna boken The Arab Uprisings: What Everyone Needs to Know (Oxford University Press, 208 s) är skriven av James Gelvin, verksam vid University of California, Los Angeles och en av världens skarpaste Mellanösternkännare. Genom korta avsnitt i form av frågor och svar, ger Gelvin inte bara en överblick över själva upproren, utan tecknar också på ett förtjänstfullt sätt de bakomliggande socioekonomiska sammanhangen. Enligt Gelvin var det framför allt fyra för regionen utmärkande drag som banade vägen för den arabiska våren: brutna härskarkontrakt, stor ungdomsarbetslöshet, en matkris och slutligen autokratiska system utan politiska säkerhetsventiler.

Annons
Annons
Annons