Annons
X
Annons
X

Kompisklustret i Swedbank påminner om SCA-härvan

Kompisbanden är tydliga i Swedbankskrisen. Anders Sundström är kompis med Jens Henriksson. Jens Henriksson har anställt Erik Thedeén, som nu ska granska Sundström. Och det stannar inte där. Aktiespararna varnar för vänskapskorruption.

Turbulensen i Swedbank

**Det råder chefskaos i **Swedbank. På tisdagen meddelade ordförande Anders Sundström att vd Michael Wolf fått sparken. Beskedet kommer bara drygt två månader efter att banken avskedat en annan högt uppsatt chef: Magnus Gagner-Geber. Man vägrar fortfarande berätta varför. Inte heller den verkliga orsaken till Wolfs plötsliga sorti är utredd.

Krisen i Swedbank kan snart beskrivas som akut och kryper allt närmare inpå Anders Sundström.

Samtidigt är det lätt att konstatera att det finns en rad anmärkningsvärda personkopplingar hos de ledande aktörerna i härvan, i vissa fall påminner det om personkopplingarna i SCA-affären.

Annons
X

Jens Henriksson är vd för Folksam, som är en av Swedbanks största ägare med drygt 9 procent av rösterna. Anders Sundström har tidigare varit både vd och ordförande i Folksam. I dag sitter Jens Henriksson i Swedbanks valberedning och ska därmed utvärdera och granska sin tidigare "chef".

– Det är omöjligt att säga hur tankarna går i deras hjärnor, men det är klart att det finns en potential för vänskapskorruption, säger Carl Rosén, vd för Aktiespararna och slår fast att det är Sundströms gamla kollegor på Folksam som ska avgöra om han är en bra ordförande för Swedbank.

**Rosén understryker **att alla Folksams fonder också förvaltas av Swedbank Robur.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Så det finns en affärsmässig relation mellan Folksam och Swedbank. Hur den spelar in här är omöjligt att säga.

  Finansinspektionen har fått en nyckelroll i sammanhanget. Det är FI som nu granskar de hårt kritiserade fastighetsaffärerna, som Dagens Industri avslöjade i höstas. FI:s nya generaldirektör heter Erik Thedeén. Han har kopplingar till både Anders Sundström och, inte minst, Jens Henriksson.

  För mindre än ett år sedan, i mars 2015, anställde Jens Henriksson Erik Thedeén som ny vd i pensionsbolaget KPA. Jens Henriksson är ordförande i KPA, som ägs av Folksam.

  KPA ingår alltså i Folksam-sfären, som Sundström är djupt rotad i. Erik Thedeén avgick hastigt som vd i KPA när han utsågs till generaldirektör för FI i oktober förra året.

  Aktiespararnas Carl Rosén är inte lika orolig när det gäller Erik Thedeén.

  – Man får utgå ifrån att om man blir utsedd till generaldirektör lägger man personliga relationer åt sidan för att sköta sitt jobb. Det finns inget som tyder på att Erik Thedeén inte har gjort det. Jag utgår från att Finansinspektionen gör sitt jobb, säger Carl Rosén.

  **Kopplingen mellan FI **och Swedbank kommer snart att stärkas ytterligare. I vår är det dags för den tidigare finansmarknadsministern Peter Norman att ta plats i Swedbanks styrelse.

  Som bekant har Erik Thedeén haft ytterligare ett annat jobb tidigare, nämligen som statssekreterare på Finansdepartementet. Där han var Peter Normans högra hand. Något som inte är helt oproblematiskt när Swedbank nu ska granskas av Normans tidigare parhäst.

  Men det stannar inte där. Även Anders Sundström har andra, tidigare nära kopplingar till Finansinspektionens toppskikt.

  **Sundström jobbade tillsammans **med den tidigare socialdemokratiska ministern Sven-Erik Österberg. De båda försökte förgäves rädda Northland Resources-gruvan. Northland Resources konkurs strax före jul 2014 blev den största i svensk bolagshistoria. Nu är Österberg ordförande i Finansinspektionen, som ska granska Swedbank och Anders Sundström.

  Carl Rosén på Aktiespararna är mer orolig över kopplingarna i ägarleden. Förutom Folksam finns också Sparbanksstiftelserna och Sparbanksgruppen som storägare, varav den senare ska bevaka den lokala förankringen för de gamla sparbankerna i det "nya" Swedbank.

  – Så de är också beroende av att centralmakten gillar dem och det kan också påverka deras beslut, säger Rosén och fortsätter:

  – Jag uppfattar det som att Sundström har stöd från sina gamla polare. Men jag tror inte att han har särskilt stort stöd från de institutionella ägarna eller småspararna.

  Foto: Grafik: Jenny Alvén
  Annons
  Bild 1 av 2
  Foto: Grafik: Jenny Alvén Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X