Annons
X
Annons
X

Kompisdejt blev kopia av pardejt

Kompisdejtingtrenden har delvis uppstått i den kvinnligt präglade bloggosfären. Internetforskaren Annakarin Nyberg menar att kompisdejting går i samma fotspår som pardejting och kommer att bli allt vanligare.

Kompisdejting
Kompisdejting går ut på att dejta potentiella vänner, som man oftast hittar via nätet, på samma sätt som man dejtar potentiella kärlekspartner.
Kompisdejting går ut på att dejta potentiella vänner, som man oftast hittar via nätet, på samma sätt som man dejtar potentiella kärlekspartner. Foto: Adam Wrafter

Kompisdejting | Del 2

Synen på relationsbildande på nätet har förändrats totalt. För 15 till 20 år sedan gjorde vi en annan åtskillnad mellan det som hände på internet och i det så kallade verkliga livet.
– Relationerna som skapades på nätet sågs som skenbara. ”Lita inte på att folk är de som de utger sig för att vara”, varnade man då, säger Annakarin Nyberg, universitetslektor på institutionen för informatik vid Umeå universitet.
Hon har forskat om olika internetbaserade fenomen och främst fokuserat på sociala medier och relationsbildande. Just sociala mediers intåg ökade tryggheten på nätet, eftersom de flesta skapade personliga konton. Smarta telefoner blev ytterligare en milstolpe i vårt sätt att skapa relationer.
– I takt med teknikutvecklingen blir tröskeln att etablera relationer på nätet lägre. Vi ser även att relationsskapande på och vid sidan av nätet flyter samman alltmer. Att söka efter nya kontakter online ses numera knappast som ett tecken på att man är en ensam person, som inte förmår skapa dem i andra sammanhang, säger Annakarin Nyberg.

Annakarin Nyberg är internetforskare och universitetslektor på institutionen för informatik vid Umeå universitet. Foto: Emil Nyström

Men så har det inte alltid varit. I internets barndom pratade man ofta tyst om att ha hittat kärleken på nätet, precis som många tidigare inte berättade att de hade träffat sin livskamrat via en kontaktannons. Även när nätdejtingsajterna kom i början av 2000- talet upplevde vissa det lite skamligt att berätta att de hade träffat sin partner på nätet. Så småningom blev nätdejting normaliserat. I och med Tinder och andra dejtingappars ankomst har det eskalerat – i vissa kretsar ses det i dag som norm att nätdejta om man är singel.
– Till en början höjde vi på ögonbrynen åt nätdejting och funderade på om det var hållbara relationer. Och precis som vi kunde se dejtingapparna ta form så kan vi i dag så smått se möjligheter och teknikstöd för kompisdejting växa fram, säger Annakarin Nyberg.

Kompisdejting går ut på att dejta potentiella vänner, som man oftast hittar via nätet, på samma sätt som man dejtar potentiella kärlekspartner. Att skaffa vänner på nätet är givetvis inget nytt, det kunde man göra redan i internets begynnelse. Det som först och främst särskiljer kompisdejting är att det sker på ett mer organiserat, målmedvetet och strukturerat sätt.
Tidigare hade man ofta mycket kontakt på nätet innan relationen så småningom flyttade ut från datorskärmen; när man kompisdejtar ses man inte sällan på en dejt inte långt efter att man har fått kontakt med syftet att undersöka om det finns vänskapspotential. Även om män självfallet också hittar vänner på nätet, så tycks just kompisdejting först och främst vara ett kvinnligt fenomen. Annakarin Nyberg förklarar det med att det till stor del har spridit sig i bloggosfären, där kvinnor är i stor majoritet. Hon har studerat den svenska bloggvärlden, med fokus på kvinnors relationsbildande.
– Kvinnor var snabba med att göra delar av bloggosfären till sin och många uttryckte att det var befriande att för en gångs skull inte behöva förhålla sig till mannen som norm.
Annakarin Nybergs studier visar att redan när bloggarna började bli stora runt 2007 samlades många kvinnor kring gemensamma intressen och byggde relationer i bloggarnas kommentarsfält. Man skapade grupperingar, med sina egna regler och samtalsklimat, och bestämde sig inte sällan för att träffas i verkliga livet. Och det är fortfarande i kommentarsfälten på bloggar som många nya relationer skapas och här man hittar personer att kompisdejta. Ibland flyttar dessa gemenskaper även vidare till Instagram.
– I dag bygger man gemenskaper och relationer kring ”influencers” som man delar värderingar eller intressen med.

Annons
X
Att kompisdejting först och främst har blivit ett kvinnligt fenomen förklarar internetforskaren Annakarin Nyberg med att det till stor del har spridit sig i bloggosfären, där kvinnor är i majoritet. Foto: Adam Wrafter

En stor bidragande orsak till att kompisdejting nu börjar bli vanligare är att flera ”influencers”, kända sociala medieprofiler, publicerar specifika inlägg där läsarna får möjlighet att skriva vänskapsefterlysningar i kommentarsfälten.
– Att uppmuntra sina följare att söka sig samman offline är en rätt så ny företeelse De mindre bloggarna och instagrammarna tar efter de stora och fenomenet sprider sig. Att upplåta sitt kommentarsfält åt vänskapsannonser är ett tydligt exempel på hur vi användare formar tekniken till det vi vill ha – en blogg kan bli en kompisdejtingsida, säger Annakarin Nyberg.
Hon fortsätter:
– Det blir ett sätt att visa att man ser och bekräftar följarnas behov. Att värna om dessa relationer är oerhört viktigt eftersom deras karaktär och styrka avgör en ”influencers” värde.
Fördelen med att hitta vänner via en blogg är att man redan har en gemensam erfarenhet och ett samtalsämne. Eftersom kompisdejtandet är så pass nytt finns det än så länge inga tydliga sociala ramar för hur det ska fungera. Men i kommentarsfälten på stora bloggar samt Instagramkonton skapas det språk och koder som man sedan tar med sig när man träffar en annan följare.

Att ta kompisdejtandet ytterligare ett steg längre är att söka vänner via appar; i kölvattnet av dejtingapparna tar nu vänskapsapparna form. En kommersialisering av ett fenomen innebär att det är någorlunda etablerat, menar Annakarin Nyberg. Att det utvecklas appar för kompisdejting visar alltså att det är på väg att normaliseras, vilket leder till att många börjar se affärspotential. Mest uppmärksammad har ”Hey! Vina” blivit. Appen, som bara är för tjejer, lanserades för drygt ett år sedan och finns endast i USA. Den beskrivs ofta som en sorts Tinder för vänskap där man svajpar ja eller nej till användarnas profilbilder med en kort beskrivning och sedan matchas om båda valt ja.
– När vi använder en sådan app visar vi knappast vårt sämsta måndagsjag utan förskönar vår tillvaro. Man kan lockas att tro att man omges av vackra och framgångsrika personer och att det är det som också förväntas av en själv, säger Annakarin Nyberg.

Vilka skulle gynnas av en utveckling där vänskapsannonser och appar blir ett vanligt sätt att hitta vänner?
– De som med få ord kan presentera sig själva rappt och intresseväckande. Men det faktum att du inte kan formulera dig i skrift betyder så klart inte att du skulle vara sämre vänskapsmaterial.
Annakarin Nyberg menar att kompisdejting sannolikt kommer att bli vanligare, men på vilket sätt det kommer att utvecklas är omöjligt att veta.
– Fler kommer säkerligen se fenomenet som en källa till innovation och försöka tjäna pengar på det. Inom en snar framtid kommer vi förmodligen också se andra exempel på hur vi kan hitta kompisdejter – vi är påhittiga i vårt sätt att upptäcka nya vägar på nätet och forma tekniken efter våra syften.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Skulle det kunna finnas några negativa effekter om alltfler börjar kompisdejta?
  – Visst skulle det kunna bli som med tillgången till musik och film som i dag är oändlig, att vi kanske inte tar oss tid att stanna upp och utforska det annorlunda och potentiellt spännande i utkanten av våra intressen. Men på det stora hela ser jag just nu inte några negativa effekter av kompisdejting, jag tycker att vi ska lyfta det positiva. Det är fantastiskt att nätet gör att vi kan hitta likasinnade. Kompisdejting är häftigt.

  Annons

  Kompisdejting går ut på att dejta potentiella vänner, som man oftast hittar via nätet, på samma sätt som man dejtar potentiella kärlekspartner.

  Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 3

  Annakarin Nyberg är internetforskare och universitetslektor på institutionen för informatik vid Umeå universitet.

  Foto: Emil Nyström Bild 2 av 3

  Att kompisdejting först och främst har blivit ett kvinnligt fenomen förklarar internetforskaren Annakarin Nyberg med att det till stor del har spridit sig i bloggosfären, där kvinnor är i majoritet.

  Foto: Adam Wrafter Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X