Kompisarnas tips viktigast

Varje år ges mellan 1‑200 och 1‑400 böcker ut för barn och unga i Sverige. Allt som inte är omtryck går att rösta på i Bokjuryn: fakta, poesi, antologier, serier och skönlitte­ratur.

Under strecket
Publicerad
Annons

I Kulturrådets katalog Barn­böcker ungdomsböcker 2004 finns alla presenterade. För dem som behöver en avgränsning inför omröstningen finns en lista på hundra av böckerna.
– Av de närmare 1‑400 böcker som ges ut för barn och unga under ett år är det kanske bara 25 som inte får en enda röst i Bok­juryn, säger Stina Björkelid, som sitter som spindeln i nätet för prise­t.

Och även om ofta böcker från 100-listan, som sitter som affisch på skolor och bibliotek, får många röster är det inte alls säkert att någo­n av dem vinner. I synnerhet de mellan 14 och 19 verkar inte titta så mycket på 100-listan. Enligt hennes tolkning beroende på att äldre ungdomar bryr sig mind­re om vad vuxna säger och mer om kompisar och deras tips.
Fyra vinnare koras i Bokjuryn, en för varje åldersklass 0–6 år, 7–9 år, 10–13 år och 14–19 år. Men nio böcker till i varje åldersklass presenteras också i bokjuryns listor. Listorna används sedan som boktips bland såväl lärare som bib­liotekarier.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons