Kompis blir insider med ny lagstiftning

Är du insider i ett börsbolag och har haft din kompis inneboende på soffan i ett år? Pass på - från och med juli räknas även han eller hon som insider i ditt bolag.

Under strecket
Publicerad
Annons

Reglerna för insiderhandel styrs upp med en ny lag. Är du insider i ett bolag så ska från och med juli även personer som du inte är släkt med, men som bott i hushållet i minst ett år, registreras hos Finansinspektionen.

- Sambo är redan närstående personer, samt make, maka och omyndiga barn. Det nya gäller ytterligare personer som kan tänkas bo i hushållet, kusinen från landet brukar man prata om. Man lägger alltså till en punkt i regelverket, säger Carina Larsson på Finansinspektionen, FI.
En annan förändring gäller utländska bolag med aktier i Sverige, samt svenska bolag med aktier noterade utomlands.
Med den nya lagen blir även insiders, insynspersoner enligt FI:s vokabulär, i svenska bolag med aktier noterade i något EES-land (EU-länderna plus exempelvis Norge) anmälningsskyldiga till FI. Den delen av regelapparaten stärks ytterligare den 1 januari nästa år. Då ingår även insiders i bolag registrerade i ”tredje land”, alltså utanför EES-området, samt med aktier noterade i Sverige i insynshandeln.
Det skulle exempelvis kunna handla om ett amerikanskt bolag som av någon anledning vill notera papper i Stockholm.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons