Annons

”Kompetenskris kostar 34 miljarder per år”

Stefan Westerberg.
Stefan Westerberg. Foto: Pressbild

Företagen skriker efter arbetskraft och Sverige har nu en rekordhög kompetensbrist. Vi har därmed gått från kompetensbrist till kompetenskris. Enligt nya beräkningar innebär notan för att lämna kompetenskrisen olöst omkring 34 miljarder kronor i utebliven ekonomisk tillväxt på årsbasis, skriver Stefan Westerberg, Stockholms Handelskammare.

Under strecket
Publicerad

I dag vittnar många företag om att de är tvungna att tacka nej till affärer för att man inte hittar personal. En stor mängd jobb tillsätts aldrig. I SCB:s statistik uppgår antalet vakanser nu till 36 000 tjänster. Det motsvarar nästan tre fullsatta Globen av icke tillsatta jobb. De tomma stolarna är i praktiken utebliven produktion. Sverige tappar tillväxt när jobb inte tillsätts.

Bristen på arbetskraft är bara delvis kopplad till konjunkturen. Problemet är större än så – det är strukturellt. Statistiken påvisar att den relativa arbetskraftsbristen, i termer av så kallade vakansgrader, är allra störst inom it-branschen och andra kunskapsintensiva näringar. Så är det i dag och så var det under den finansiella krisen 2009. Prognoser pekar på att det behövs runt 70 000 fler som jobbar med it eller andra digitala verksamheter inom ett fåtal år.

Annons
Annons
Annons