Annons

”Kompetensbrist hotar livsverk och välfärden”

Linda Fransson, vd och delägare på Gnosjö Automatsvarvning.
Linda Fransson, vd och delägare på Gnosjö Automatsvarvning. Foto: Stephan Bozic

I debatten om växande behov i välfärden är det frustrerande att se hur lite intresse som ägnas åt hur samhällets resurser kommer till. Nu krävs omedelbara förändringar för att säkra kompetensen till industrin, skriver företagaren Linda Fransson.

Under strecket
Publicerad

Redan i vintras började vi på Gnosjö Automatsvarvning att leta efter en industrielektriker. Orderingången var hög, kunder – främst från bilindustrin – knackade på dörren och vi behövde stärka kompetensen. Under våren intensifierades sökandet i alla kanaler. Men en industrielektriker – kvinna eller man, gammal eller ung, född i Sverige eller utomlands – var omöjlig att hitta.

Tyvärr är resultatet av sökandet inte någon överraskning. Det hör till vanligheterna att vi – liksom kollegor runtom i landet – får ingen, eller bara någon enstaka intresserad till de tjänster som erbjuds. Det handlar om jobb med stora utvecklingsmöjligheter, relevant lönesättning, fina arbetsmiljöer och goda arbetsvillkor för den som önskar en karriär i ett modernt industriföretag.

Annons
Annons
Annons