Enkelt är bra

Läs kompakta nyheter och snackisar. Helt gratis.

lördag 9 december
Anna

Flödet

Snabbvy

Saudiprinsessornas svar om elefanten i rummet

Oväntade mötet i vip-rummet visar på oljenationens vånda. Läs mer

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Forskare förklarar: Därför ljuger AI:n

”Den hallucinerar hela tiden, det ligger i dess natur.” Läs mer

Foto: Johan Hallnäs/TT

Dubai stryper protestrop på klimatmöte

Planeten tål inga nya gasprojekt, oljeaffärer eller kolkraftverk. Läs mer

Blommor från Nobels hemstad åter på bordet

Förra året nobbade Nobelstiftelsen italienska San Remo och satte holländsk import i vaserna. Läs mer

Dropshipping – laglig men lurig handel

Plötsligt dyker en webbutik du aldrig hört talas om upp i flödet. Läs mer

FN: Människor i Gaza är desperata

Den israeliska armén fortsätter sin offensiv i Gaza. Läs mer

Pourmokhtari: Jag blir förbannad

En uppmaning från oljekartellen Opec att blockera alla framsteg om fossila bränslen väcker ilska på klimatmötet COP28. Läs mer

Visa fler nyheter
Annons
Annons

Helgläsning

Annons
Annons

Kompakt snackar om

Foto: Pressbild/Pet Orthopedics

Alpackafölet Oracle har fått maxat robotben

För ett tag sedan skrev vi om svenska Karin som fått en maxad robothand. Nu har en alpacka i Belgien fått ett maxat robotben (typ). Det två månader gamla fölet Oracle tvingades amputera sitt framben på grund av en inflammation – men nu kan han springa igen efter att djurortopeden Wesley Michiels från Pet Orthopedics skapat en protes med hjälp av en 3D-printer. Det bästa? Den kan anpassas i takt med att fölet växer.

”Oracle has good genes and can live a perfectly good life with a prosthesis”, säger Wesley Michiels, men lägger till att Oracle nog kommer vara lite klumpig ett tag innan han vänjer sig. Micheils har tidigare gett två andra alpackor liknande protester och båda är i dag föräldrar.

Visa hela artikeln?
Så här såg det ut på Svartklubben.

Drinkar över en ravin eller under havet i ett korallrev?

För några veckor sedan var jag på Svartklubben här i Stockholm. Ni som har varit där vet ju att man sitter i ett totalt kolsvart rum och äter en trerätters. Fast man ser ingenting. Varken sin mat eller sitt sällskap. Man får inte heller veta vad man ätit förrän efteråt. Det var verkligen en upplevelse. En i sällskapet svimmade faktiskt då hen blev yr av att inte kunna se.

Well, Svartklubben har ju funnits i ett par år. Men ”experimentellt ätande” utsågs faktiskt till årets mattrend 2023 av New York Times. Det handlar alltså om restauranger som erbjuder ”interaktion, spänning och lite av en show”. I den här guiden låter Axios dig besöka några av världens mest extrema restauranger. Enjoy!

Visa hela artikeln?
Foto: Pär Fredin/TT

Golden retriverns perfekta partner: En svart katt

Tidigare i dag skrev Nichlas om golden retriver-killar. Nu finns det ju fler kön *host* – men oavsett passar alla som har golden retriver-energi toppen ihop med ett annat djur. Låt mig presentera black cat-typen: Reserverad, på gränsen till misstänksam, har stort behov av egentid, men är ändå kärleksfull mot utvalda personer. Enligt Urban dictionary är svart katt-människorna dessutom ”probably depressed and has daddy issues”.

Tiktok svämmar över av exempel på hur duon interagerar med varandra. Konceptet är ju egentligen det klassiska ”opposites attract” – fast mer specifikt och i en ny gen-z förpackning. Insåg precis att min favoritemoji har black cat-energi: 🙃

Visa hela artikeln?
Foto: TT/Alamy

Är din kille en golden retriever?

Den äldre generationen ville ha starka tysta män och millennials gillade tatuerade hipsters (grovt generaliserat). Nu har gen z:s på Tiktok hittat en egen favoritkilltyp: ”Golden retriever man”. Det handlar dock inte om att killen ska ha en golden retriever – utan snarar om att killen ska vara som en golden retriever. Alltså snäll, tillgiven, gullig och... ganska lätt att träna? Tänk er en snubbe med ”happy to be here”-attityd.

Som exempel nämns Spiderman-stjärnan Tom Holland och Taylor Swifts pojkvän Travis Kelce. I en video på Tiktok berättar en tjej om varför hundpojkvänner är bäst. ”When he’s having a bad day, he surprises me with flowers just to see a smile, which is all he wants.” Lite provocerande.

Visa hela artikeln?
Foto: Thomas Molén

”Goblin Mode” all day all night – hela vintern

Förra året utsågs ”Goblin Mode” till Oxford’s word of the year. Ett svinbra ord om ni frågar mig. Det symboliserar ju ett beteende som är ogenerat självcentrerat, slappt och ovårdat. Men utan att det tär på ens självbild – man bryr sig helt enkelt inte om vad folk tycker om en.

I toppen av nyorden 2023 så har vi ”Rizz”, vilket refererar till ens persons charm och attraktion. Alltså typ om man är bra på att ragga eller inte. Andra ord som har slagit igenom i år är: ”situationship” och ”beige flag”. Det första är när man dejtar en person men allt är oklart, det andra hänvisar till ett uddra drag som inte är en deal breaker men inte heller ett plus. Här kan du se ett exempel från TikTok.

Visa hela artikeln?
Jag vill ha fler
Annons
Annons

Ett ämne, en minut

👋 Läs ikapp

Här har vi samlat alla ämnen från veckan som gått.

Fladdermusarten parar sig utan penetration

Om du är pryd får du sluta läsa för nu ska jag skriva lite om fladdermussex. Tydligen så är arten sydfladdermus det första däggdjuret som parar sig utan penetration. En fladdermusentusiast satte upp 18 kameror i en kyrka i Nederländerna och lyckades i ett mörkt hörn för första gången fånga akten på film. Men hur går det till då?

Så kan hybridarbetet bli en kvinnofälla

Kvinnor vill jobba hemma oftare än män – kan det påverka karriären? SvD-reportern Izabella Rosengren har träffat Lotta Stern professor i sociologi vid Stockholms universitet. Hon tror att hybridarbetet kan bli en ny kvinnofälla.

Går det lika bra att läsa med öronen?

Jag och en kompis har haft ett lågintensivt bråk i tre år. Om jag frågar om han läst en bok så kan han svara ja – sen visar det sig att han egentligen lyssnat på den som ljudbok. Då blir jag lite gammeldags och säger att det inte alls är samma sak att lyssna på en bok som att läsa den. Det känns som fusk?
Världen

En riktigt jobbig miss på jobbet

Vad trist det är när man upptäcker att man gjort något fel på jobbet. Om du känt den där isande känslan längs ryggraden, så har jag en liten historia som kommer få din miss att framstå som en petitess:
Näringsliv

Vad menas egentligen med recession?

Man hör ju mycket om att Sverige gått in i en recession. Vad menas egentligen med det? Bör man vara rädd? Vid det här laget är vi ju rätt vana vid hög inflation, dyr mat och ansträngd ekonomi.
Flera ämnen, flera minuter
Annons
Annons

Poddtips för helgen 

Annons

Veckans nyhetsquiz

1 / 7

Friidrottaren Daniel Ståhl tilldelades SvD:s Bragdguld i tisdags. Innan han blev diskuskastare var han ett ishockeylöfte – i vilken klubb började han spela ishockey?

2 / 7

Pisaundersökningen i matematik var ingen rolig läsning för Sverige. Vi ligger långt ner på listan för alla länder inom och utom OECD. Listan toppas av...?

3 / 7

Efter en omstridd folkomröstning vill Venezuela nu ta mark från ett av sina grannländer. Vilket?

4 / 7

Bandet Amason har med sig en oväntad gäst på sina julkonserter. Vem?

5 / 7

En amerikansk startup presenterar pannbandet Halo. Vad gör pannbandet så unikt, enligt företaget?

6 / 7

SCB presenterade i veckan statistik över konsumentprisindex – flera julbordsfavoriter har blivit dyrare. Vilken av dessa har ökat mest i pris?

7 / 7

Den första trailern till Grand theft auto VI släpptes och många var taggade. Vad heter spelstudion som skapat den populära tv-spelsserien?

Ditt resultat
Konfetti
  Annons

  Kompakts julkalender

  ✨ Lucka 🎄

  9

  Foto: Anders Wiklund/TT

  Jag är ju gotlänning och därför gillar jag båtar. Det är i våra DNA:n på något sätt. Så jag blev lite glad när jag hittade den här hemsidan där man kan kolla vad för båtar som är ute och åker i världen just nu. Spoiler alert: Det är verkligen jättemånga båtar ute på haven. Man kan se var båten kommer ifrån, vart den är på väg och vad det är för typ av båt. Ibland kan man också få se en bild! /Nichlas

  Annons
  Annons

  🫡

  Bra scrollat!

  Nu behöver du bara skapa ett konto för att slippa den jobbiga rutan.

  SvD digital standard

  Full tillgång till SvD digitalt

  Alla artiklar på SvD.se

  SvD Morgonrapport

  Tillgång till SvD:s app

  Tidningen som PDF

  Dela med en vän

  Läs mer om allt som ingår

  Förnyas därefter med 199 kr/mån.
  Säg upp när du vill.

  All access

  Mer nyheter, exklusiva poddar

  SvD digital premium

  Aftonbladet + Sportbladet

  Omni Mer & Omni Ekonomi

  PodMe – premiumpoddar

  Dela med en vän

  Spara 49% (Värde 654 kr/mån)

  Förnyas därefter med 329 kr/mån.
  Säg upp när du vill.

  Nytt paket!

  Hand, Gesture, Food, Glove, Thumb

  Hej!

  Få Kompakt snabbt och enkelt

  Inga kortuppgifter krävs

  Redan med i SvD Kompakt?