Annons

Ivar Arpi:Kommuntvång löser ingenting

Under strecket
Publicerad

Ylva Johansson på presskonferensen där hon presenterade sitt tvångsförslag.

Foto: BERTIL ERICSON / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1

Det sägs ofta att det finns svenska kommuner därute som, om de bara tog sitt ansvar, skulle kunna lösa flyktingkrisen i Sverige. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har nu sagt sig vilja tvinga kommuner att ta emot flyktingar för att jämnare sprida mottagandet. Om bara de där osolidariska kommunerna tog sitt ansvar skulle integrationen gå galant. Ni minns väl Vellinge? Det gjorde Aktuellt i onsdags. Om bara Vellinge tog sitt ansvar, blev den underförstådda vinkeln. Nedrans Vellinge som förstör för hela Sverige!

Det är dock en myt i stil med att det fortfarande skulle finnas personer i Sverige som tycker att pizza är en exotisk maträtt. Den Sverigebilden är lika daterad som blåvita flingor från Konsum. Flyktingmottagning är inget som bara sker i storstäderna. För tio år sedan hade redan 227 av Sveriges 290 kommuner ett avtal med Migrationsverket om att ta emot flyktingar. 2014 har samtliga kommuner det.

I den här frågan möts två principer. Å ena sidan det kommunala självstyret. Å andra sidan den alltmer pockande flyktingsituationen i Sverige. Var ska folk bo? Vad ska de jobba med? Å ena sidan kan man fråga sig varför kommunerna ska ta ansvar för en politik som staten driver. Och å andra sidan är det rimligt att hela Sverige tar ansvar för den förda migrationspolitiken. Flyktingmottagandet är allas angelägenhet och allas ansvar. Men Ylva Johanssons svar till kommuner som saknar bostäder var aningen tondövt inför den allmänna bostadsbristen i landet: ”De får bygga!” God dag, yxskaft.

Annons
Annons

Liksom Aktuellt letade TT, i sin artikel om Ylva Johanssons uttalande, upp en kommun som tar emot få flyktingar i förhållande till sin befolkning. Det är den sedvanliga medielogiken – hitta en syndabock. Vellinge blev det för Aktuellt. För TT blev det Klippans kommun, med en befolkning på 16 715 personer. Det är 1,7 promille av Sveriges befolkning. Hur dåliga har Klippan varit då? Jo, de tog emot 37 flyktingar förra året, vilket var 2,2 personer per 1000 invånare. Snittet mottagna flyktingar per 1000 invånare i EU var 0,3. I Sverige steg det från 3,5 för hela Sverige 2013, till 4,8 för 2014.

Hade Klippan tagit emot lika många som snittet i Sverige hade de välkomnat 43 personer till. I Vellinge bor det 33 807 personer och de tog emot 8 personer. Om de tog emot som snittet i Sverige skulle de ge plats till 154 flyktingar till. Kort sagt: Förmodligen löser varken Klippan eller Vellinge den flyktingutmaning som Sverige står inför även om de skulle ta emot fler. Detsamma gäller många av de andra kommunerna som tar emot få flyktingar i förhållande till sin befolkning. Även om de tog emot lika många som rikssnittet skulle det endast göra skillnad på marginalen.

Av de tjugo kommuner som tar emot minst antal flyktingar har en majoritet av dem små befolkningar (med undantag för Gotland, Kungsbacka och Täby). I genomsnitt har de 26 979 invånare och totalt utgör dessa tjugo kommuner 5,5 procent av hela Sveriges befolkning. Om dessa tjugo kommuner skulle ta emot lika många som genomsnittet i Sverige skulle det frigöra 2500 platser. Vilket endast är 5 procent av Sveriges flyktingmottagning.

Annons
Annons

Ylva Johansson på presskonferensen där hon presenterade sitt tvångsförslag.

Foto: BERTIL ERICSON / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1

Den stora boven är i så fall Stockholm som endast tar emot 2,1 flyktingar per 1000 invånare. Om man kunde förmå Stockholm att ge plats för många fler skulle det vara en mycket viktigare insats än att få små kommuner som Klippan eller Vellinge att öka mottagandet. I Stockholms län är dessutom andelen sysselsatta bland nyanlända högst.

Som Per-Arne Andersson, förhandlingschef på Sveriges kommuner och landsting (SKL) påpekade i onsdagens Aktuellt hjälper kanske det av Johansson föreslagna tvånget till att få ut fler av de flyktingar, i dag över 9000, som nu sitter fast i asylboenden. Men de allra flesta nyanlända, 85 procent, skaffar ändå eget boende. Därför kommer inte detta tvång att lösa något. Men det är klart, nu får ju Ylva Johansson det att se ut som att regeringen gör något i alla fall.

Ylva Johansson på presskonferensen där hon presenterade sitt tvångsförslag.
Ylva Johansson på presskonferensen där hon presenterade sitt tvångsförslag. Foto: BERTIL ERICSON / TT NYHETSBYRÅN
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons