Kommunistiska lögner smögs in i skolböckerna

Rökruta på skolgård, 1978.
Rökruta på skolgård, 1978. Foto: Leif R Jansson/TT

En eventuell vänstervridning av det svenska samhället under 1970-talet är svår att bevisa. Ämnet är inte utforskat. Men i läroböckerna skrevs det in en och annan kommunistisk propagandadumhet.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Kinesiska skolelever på politiskt möte i Peking 1971.

Foto: Bill Aaron/TT
Annons

Fråga: ”I början av 1970-talet vällde det in en våg av vänsterpropaganda i svensk kultur, bland annat via barnprogram på tv. Sveriges Television brydde sig inte ens om att dementera detta när det påpekades i pressen. Men hur såg det ut i skolorna? Lärde man ut kommunistiska lögner till elever? Hur långt kunde vänstervridna lärare och läromedelsförfattare sträcka sig för att ideologiskt påverka unga svenska barn?”

Dick Harrison: Svaret är att vi ännu inte kan besvara frågan, eftersom den inte är gediget utredd av forskningen. Omfattningen av fenomenet är okänd. Att det däremot förekom en vänstervridning i många skolor är välkänt. Jag var med om det själv – till exempel när vi på mellanstadiet fick se tv-program som berättade om hur bra det var i Kina, där eleverna hade politik på schemat, eller när vi på högstadiet fick se ett bildspel som förklarade att Koreakriget inleddes genom kapitalistisk aggression mot Nordkorea (i själva verket rörde det sig om kommunistisk aggression mot Sydkorea). Alla i min generation (jag är född 1966) torde kunna ge liknande exempel.

Annons
Annons
Annons