Kommunister vill bryta allians med ANC

Under strecket
Publicerad
Annons

KAPSTADEN Det sydafrikanska kommunistpartiet överväger att lämna alliansen med det styrande partiet ANC och gå sin egen väg i nästa parlamentsval.
Alliansen mellan kommunistpartiet SACP och ANC går tillbaka ända till 1920-talet.
SACP är ett av världens mest inflytelserika kommunistpartier utanför kretsen kommunistiska stater. Trots att partiet i opinionsundersökningar inte får mer än cirka 2 procent har de ett starkt inflytande över Sydafrikas regering.
Sex ministerposter och 60 av ANC:s 279 parlamentsplatser har lämnats till medlemmar i SACP. Även president Thabo Mbeki var partimedlem innan han återvände från exilen till Sydafrika i början av 1990-talet.
Trots ett inflytande långt över opinionssiffrorna är en falang inom partiet missnöjt. Vid partikongressen i helgen var det främst ungdomsförbundet som krävde att partiet ska gå sin egen väg, medan de äldre ville fortsätta alliansen med ANC.
Ungdomsförbundet anser att ANC ”profiterat” på SACP, men att regeringspolitiken inte påverkats. ANC anklagas
för att vara alltför företagarvänligt.
Sydafrika håller lokalval i mars nästa år. I det valet tänker SACP stanna under ANC:s paraply, men håller öppet för att gå sin egen väg i parlamentsvalet 2009.
Alliansen med ANC har även en tredje medlem, den fackliga landsorganisationen Cosatu. Även relationerna mellan Cosatu och ANC knakar. Exempelvis har Cosatu en mycket kritisk hållning till Mugaberegimen i Zimbabwe, medan ANC ständigt håller Mugabe om ryggen.

OLA SÄLL

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons