Annons

Renegater. Nils Flyg och Sven Olov Lindholm i gränslandet mellan kommunism och nazismKommunisten och nazisten bytte sida med varandra

Sven Olov Lindholm som partiledare för NSAP. samt Nils Flyg.
Sven Olov Lindholm som partiledare för NSAP. samt Nils Flyg. Foto: Sven Olov Lindholms samling/Riksarkivet och Nils och Elsa Flygs samling/Arbetarrörelsens arkiv

Nils Flyg var kommunisten som blev nazist och Sven Olov Lindholm var nazisten som började rösta på VPK. ”Renegater” är en gedigen bok om två personers häpnadsväckande ideologiska förflyttningar.

Under strecket
Publicerad

Partiledaren Nils Flyg porträtterad 1935.

Foto: Nils och Elsa Flygs samling/Arbetarrörelsens arkivBild 1 av 2

Sven Olov Lindholm, här partiledare för det nazistiska partiet Svensk socialistisk samling (SSS), håller tal vid ett torgmöte, troligen omkring 1942.

Foto: TTBild 2 av 2

Renegat är kanske inte det mest frekvent använda skällsordet i dagens fritt flödande svenska debatt. Men en gång i tiden, främst i politiska sammanhang och då särskilt bland extremrörelser till vänster och höger, var det ett populärt avfärdande av en person som svängt politiskt.

Avfälling, överlöpare, fanflykting – synonymerna är många och ungefär lika märgfulla. Renegat är man således inte i egna ögon. Men ordet med alla sina omskrivningar passar in på den här bokens två huvudpersoner Nils Flyg (1891–1943) och Sven Olov Lindholm (1903–1998). Flyg var kommunisten som blev nazist och Lindholm nazisten som blev FNL-aktivist, stred mot kärnkraften och som på 1980-talet röstade på VPK. Men är det så enkelt att de bara ömsat politiskt skinn?

Annons
Annons
Annons