Kommunikatörer är viktiga för demokratin

Försvaret av kommunikatörer och kommunikationens värde ur demokrati- och organisationsperspektiv står inte i motsats till ett försvar av självständig och granskande journalistik. Debatten om strategisk kommunikation och PR bygger på flera felaktiga premisser. Vår praktiknära forskning visar entydigt att professionell kommunikation är en förutsättning både för demokrati och för organisatorisk effektivitet. Det skriver professorerna Jesper Falkheimer, Mats Heide och Catrin Johansson.

Under strecket
Publicerad
Vem lyssnar på vem? I Almedalen kommer många kommunikatörer nu att samlas. Bilden är från Visby under fjolårets Almedalsvecka.

Vem lyssnar på vem? I Almedalen kommer många kommunikatörer nu att samlas. Bilden är från Visby under fjolårets Almedalsvecka.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX
Annons

Snart vimlar politiker, PR-konsulter, lobbyister, journalister och andra aktörer runt i Almedalen. Detta efter ett år av ökande kritik mot PR, kommunikatörer och lobbyister. Amerikanska Pew Institute presenterade i våras en undersökning som visar att det finns fyra gånger så många kommunikatörer som journalister i USA. Aftonbladet drog nyligen stora växlar på att 37 procent av politikerna i riksdagen och politiskt tillsatta tjänstemän i regeringskansliet går direkt till PR-byråer. Strax därefter kritiserade två forskare från Uppsala universitet i en debattartikel i SvD det faktum att de flesta av myndigheter tycker att kommunikation och synlighet är viktigt. Det lär komma fler granskningar och mer kritik mot att myndigheter liksom företag satsar resurser på intern och extern kommunikation. Men debatten behöver nyanseras.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons