Annons
X
Annons
X

Kommuners extra miljarder försvinner

Nästa år blir det inga extra statsbidrag till kommunerna. Därmed får kommunsektorn klara sig med tolv miljarder kronor mindre än i år.

Av TT
(uppdaterad)

Till följd av den ekonomiska krisen och en befarad våg av uppsägningar i kommuner och landsting fick kommunsektorn temporärt 17 miljarder kronor i höjda statsbidrag för 2010. För 2011 har regeringen dessutom aviserat en permanent höjning av statsbidragen med fem miljarder kronor från och med nästa år.

– Kommuner och landsting driver en väldigt viktig verksamhet och nu när vi ser att de har väsentligt mer pengar under 2011 så att de kan öka verksamheten, ja då lägger vi inte till något tillfälligt sysselsättningsstöd till det, säger finansminister Anders Borg (M).

Däremot så får kommunerna som tidigare utlovats fem miljarder kronor i höjda generella statliga anslag, vilket gör att de totala statliga anslagen minskar med tolv miljarder kronor från 2010 till 2011.

Annons
X

– Vi ska följa utvecklingen noga. Ser vi en svagare utveckling så får vi se om det behövs omprövas, säger Borg.

Han utesluter dock inte att regeringen kommer med ytterligare, mer långsiktiga satsningar på kommunsektorn framöver, men det blir i så fall inte i form av generella stöd för att hålla upp sysselsättningen.

– Ska vi nu göra ett tillskott i kommunerna så ska det handla om att vi stärker kvalitén i skolan eller tillgänglighet i vården, säger Borg och hänvisar till höstens budgetproposition.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) ordförande Anders Knape (M) vill inte kritisera regeringen för att det tillfälliga konjunkturstödet upphör nästa år, men han hade gärna sett någon typ av riktade bidrag till de kommuner som har svagast ekonomi.

  – En del har en stark ekonomisk utveckling, andra har det bekymmersamt på grund av konjunkturen, ökat försörjningsstöd och lägre sysselsättning. Långsiktigt skulle vi behöva fånga upp detta på ett bättre sätt, säger han.

  – Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet, varnar för att de närmaste åren blir nattsvarta för skolan och kräver mer statligt stöd till kommunerna, som öronmärks för skolverksamheten.

  – Det blir oerhört tuffa år som väntar skolan. Jag kan inte förstå hur regeringen kan låta lågkonjunkturen drabba eleverna och det är tragiskt att utbildningsminister Jan Björklund inte lyckats freda skolan, säger hon.

  – Ett dystert besked, sade Monica Green (S) under en riksdagsdebatt om jämställdhet med Anders Borg.

  – 25 000 välfärdsarbetare har redan fått sluta och nu blir det inga extra pengar, sade hon.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X