Annons

Mer kommunjobb när statlig assistans minskar

En manifestation i Stockholm 2016 för rätten till assistansinsatser på internationella funktionshindersdagen. Arkivbild.
En manifestation i Stockholm 2016 för rätten till assistansinsatser på internationella funktionshindersdagen. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/ TT

När den statliga assistansersättningen dras in för fler får kommunerna träda in, kostnaden försvinner inte. Socialstyrelsen konstaterar att kommunernas kostnader steg samtidigt som regeringen beordrade Försäkringskassan att bryta kostnadsutvecklingen i ersättningen.

Under strecket
TT
Publicerad

Kommunernas kostnad för kommunalt beslutad personlig assistans ökade med 11 procent, omkring en miljard kronor, mellan 2015 och 2016, enligt en rapport från Socialstyrelsen. Rapporten är en avstämning av insatser för personer med funktionsnedsättning.

Inför 2016 uppmanade regeringen, i regleringsbrevet till Försäkringskassan, att bryta utvecklingen av antalet timmar i den statliga assistansersättningen. Under 2016 började myndigheten tillämpa några vägledande domar om statlig assistansersättning. Det gav, enligt Socialstyrelsen, effekt hos kommunerna genom att fler ansökte om kommunalt beviljad personlig assistans.

Annons
Annons
Annons