Annons

”Kommunerna måste vara mer förutseende”

Foto: Hasse Holmberg/TT

Om kommunerna tar sitt ansvar minskar sårbarheten för klimatförändringar. Det skriver Rikard Silverfur, Fastighetsägarna Sverige, i en replik.

Under strecket
Publicerad

Tomas Eriksson (MP) har rätt i att det är hög tid att växla upp klimatanpassningsarbetet. Trots att skador från extremt väder ökar kraftigt är många kommuner fortfarande dåligt rustade. Under 2014 rapporterades 18 000 skador och kostnader på 900 miljoner kronor relaterade till översvämning på grund av omfattande skyfall och underdimensionerade kommunala VA-nät. Enligt en undersökning som Svensk Försäkring genomförde under 2015 tror 96 procent av kommunerna att de kommer påverkas av klimatförändringarna, samtidigt saknar var femte kommun saknar en genomtänkt strategi för klimatanpassning.

Brist på strategi medför att kommuner är sårbara – inte minst ur ett ekonomiskt perspektiv. Malmö drabbades 2014 av ett skyfall som på sex timmar orsakade skador för 300 miljoner kronor. Dessa skadekostnader hamnar inte sällan i slutändan hos kommunerna i form av utbetalt skadestånd till drabbade fastighetsägare och försäkringsbolag.

Annons
Annons
Annons