Annons
X
Annons
X

Genomgång: Här styr redan M med stöd av SD

Trycket ökar inom M för att ta över regeringsmakten med passivt stöd av SD. SvD:s genomgång visar att SD har en vågmästarroll i 71 kommuner. Men i de fem kommuner där M och Alliansen styr med stöd av SD – trots att de är mindre än de rödgröna – tror man inte att upplägget skulle fungera på riksplanet.

Det nya politiska läget
[object Object]
M-ledaren Anna Kinberg Batra pressas av delar av sitt eget parti, och sitt ungdomsförbund, att ta över regeringsmakten trots att Alliansen samlar färre mandat än de rödgröna. Foto: Jessica Gow/TT

Strax före nyårsafton kom beskedet att det rödgröna styret i Gävle fallit och att Moderaterna och Alliansen tar övermed passivt stöd från Sverigedemokraterna, trots att de har färre mandat än de rödgröna.

Läget är likt det i riksdagen och flera moderater, bland annat riksdagsledamoten Anders Hansson, menar att ”Gävlemodellen” skulle gå att föra över till riksplanet och att Alliansen skulle kunna styra i minoritet.

Häromdagen gick dessutom Moderaternas ungdomsförbund, Muf, ut med att de vill att Alliansen ska lägga engemensam budget, vilket fick kritiker att påstå att de vill ta passivt stöd av SD.

Annons
X

Det kniviga parlamentariska läget på riksplanet återfinns även lokalt. SvD:s genomgång visar att 91 av 290 kommuner styrs av en minoritet, jämnt fördelat mellan Alliansen, rödgröna och blocköverskridande styren.

Här är SD vågmästare

**SvD har granskat **samtliga 91 minoritetsstyren och kartlagt var SD är vågmästare – det vill säga i vilka kommuner SD kan fälla det sittande styrets förslag tillsammans med övriga oppositionspartier. Sammantaget har SD en vågmästarroll, ensamma eller tillsammans med ett annat lokalt parti, i 71 kommuner.

Av dem styr Alliansen och Moderaterna i minoritet i fem kommuner fast de är mindre än de rödgröna, alltså så som i Gävle. Men ingen M-företrädare i dessa fem kommuner säger sig ha något som helst samarbete med Sverigedemokraterna.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Alltså, det är en stor skillnad mellan riks och kommun. Kommunen är mer verklighetsnära.

  Bo Öberg (M), kommunalråd i Skinnskatteberg, tror liksom flera kommunföreträdare SvD talar med att det är svårt att översätta deras situation till riksplanet.

  – Alltså, det är en stor skillnad mellan riks och kommun. Kommunen är mer verklighetsnära. Det är mycket svårare på riksnivå. Jag tror inte att passivt stöd från SD funkar i riksdagen, säger han.

  Bo Öberg säger sig inte ha något samarbete alls med SD.

  – Vi lägger fram våra förslag och den rödgröna röran lägger fram sina och så får SD rösta på det som de tycker är bäst. Mig veterligen har vi aldrig ställt frågan om hur de ska rösta, säger han.

  Har ni förlorat många omröstningar?

  – Rakt upp och ner tror jag inte att vi har förlorat en enda omröstning. SD stödjer oss i de flesta fallen.

  I Skinnskatteberg och i andra kommuner får dock Sverigedemokraterna, på samma sätt som alla partier, insyn i processen genom budgetberedning samt arbete i nämnderna.

  Rakt upp och ner tror jag inte att vi har förlorat en enda omröstning. SD stödjer oss i de flesta fallen.

  I Tranås åkte Moderaterna förr störtlopp med egen majoritet. Nu är det mer slalom. Det säger Anders Wilander, kommunalråd för M i kommunen.

  I budgetprocessen röstade SD för delar av Alliansbudgeten och delar av de rödgrönas andrahandsyrkande. Men ändå vill inte Anders Wilander i förväg säkra förslag med SD.

  – Nej, vi har inga samtal, vi har inte behövt använda den taktiken än så länge och hoppas inte vi behöver det. Vi formulerar oss inte heller på ett sätt för att få stöd från SD, säger han.

  **Björn Forsell, som **sitter i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Tranås, bekräftar att de inte får vara med och diskutera politikens innehåll.

  De ska fan inte veta var de har oss. De ska inte tro att vi är något stödparti till Alliansen.

  – Nej, de berättar inte mer än något annat. Vi röstade på S på vissa delar och M i några andra. De ska fan inte veta var de har oss. De ska inte tro att vi är något stödparti till Alliansen, säger han.

  Björn Forsell anser inte att det skulle vara något problem att samarbeta mer formellt med Alliansen.

  – Jag vet att vissa inom Alliansen inte har några problem med att diskutera med oss, men sedan när man ska rösta är det där skynket där. Varför kan man inte samarbeta i kommunen?

  SvD:s genomgång visar även att ett tjugotal kommuner styrs av de rödgröna trots att Allianspartierna skulle bli större tillsammans med SD.

  I Älmhults kommun gjorde SD så att budgeten blev en blandning av majoritetens (S, V, MP) och oppositionens (M, C, KD) förslag, enligt Bo Mazetti-Nissen, moderat vice ordförande i kommunfullmäktige.

  M:s mål var från början att få igenom budgeten i ett stycke:

  – Då hade vi troligtvis fått igenom vår budget, med hjälp av SD.

  Du såg inga problem med det?

  – Nej, det viktiga är att den rätta budgeten vinner, vem som röstat fram den spelar ingen roll.

  Mazetti-Nissen (M) säger att han inte haft några samtal med SD inför budgetarbetet. Man han poängterar att han ”inte betraktar partiet som paria”.

  **I Bergs kommun styr **just nu S och MP. När budgeten skulle fastslås i höstas återremitterades delar där majoritet och opposition (M och C) var oense – försök att nå kompromisser pågår.

  – Majoriteten misstänkte att de inte skulle få igenom sin budget eftersom SD kunde rösta på oss, säger Elise Ryder-Wikén (M), oppositionsråd.

  Återstående delar ska klubbas längre fram i vår, enligt Ryder-Wikén, som inte är säker på att opposition och majoritet kan komma överens.

  Hur ser du på om SD röstar på er budget?

  – Det är oväsentligt om de röstar på oss eller inte. Det är inget vi kalkylerar med. Men vi vill ha den budget som blir bäst för kommuninvånarna.

  Annons

  M-ledaren Anna Kinberg Batra pressas av delar av sitt eget parti, och sitt ungdomsförbund, att ta över regeringsmakten trots att Alliansen samlar färre mandat än de rödgröna.

  Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X