X
Annons
X

”Organisationen duger inte – ledningskollaps är ordet”

Vid stora skogsbränder krävs en tydligare organisation och ansvarsfördelning. Kommuner är för små för att kunna hantera större skogsbränder – det bör istället vara statens ansvar, skriver kommendör Bo Rask med egen erfarenhet från Tyrestabranden och andra stora kriser.

Läs mer om Skogsbränderna

Ett stort antal skogsbränder härjar i flera delar av landet varav flera fortfarande är utom kontroll. Brandrisken är extremt hög. Räddningstjänsterna stöttad av en mängd frivilliga landet runt gör fantastiska insatser, men de går på knäna av utmattning. Politiker besöker ledningsplatser och ger svulstiga uttalanden om att vår krisberedskap är god. Det är den inte.

Bränderna är svårbekämpade, men det är bristen på ledning och tydligt ansvar som är problemet. Stora skogsbränder borde vara statens ansvar inte en kommunal angelägenhet. Att framgångarna i insatserna bygger på frivilligas stöd med pizzor, vatten och reparation av trasig brandsläckningsmateriel är beundransvärt, men egentligen förkastligt. Att länsstyrelsen i Gävleborgs län tar över ansvaret först efter cirka en vecka, visar att nuvarande organisation inte duger. Ledningskollaps är ordet!

Flygbild över branden runt Ljusdal, tagen den 18 juli. Kommendör Bo Rask skriver att det måste vara en tydligare ansvarsfördelning redan från början.

Foto: Maja Suslin/TT, Privat Bild 1 av 2

Bo Rask.

Foto: Privat Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X