Annons
X
Annons
X

Kommuner ska inte ha bistånd

Biståndsminister Gunilla Carlsson.
Biståndsminister Gunilla Carlsson. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

SÖNDAGSKRÖNIKA

Kommunerna lägger stora pengar på idrottsarenor och kulturfestivaler samtidigt som man sparar i skola och omsorg. De värnar inte välfärdens kärna. Den salvan avlossade Timbros Thomas Idergard i somras, vilket gav upphov till intensiv debatt.

Särskilt minns jag en kommentar från den ständigt läsvärde Per Dahl, politisk chefredaktör i Kalmartidningen
Barometern. Han var inte förvånad och hade inga illusioner om att det skulle bli bättring. Kommunernas kärnverksamheter är detaljstyrda av staten, och om man som kommunpolitiker inte nöjer sig med att förvalta utan vill göra avtryck och erbjuda kommuninvånarna något extra söker man sig till de frizoner som finns. Ishallarna blir monument över den frihet kommunalråden har kvar.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är väl lite på samma sätt med de kommunala biståndsprojekten, som SvD:s Alexandra Hernadi och Tobias Olsson har granskat i en nyskapande artikelserie där de bedrivit undersökande journalistik i samspel med läsarna.

  Annons
  X

  När staten via Sida erbjuder kommunerna gratis pengar och en chans att ge sig ut i världen så tackar man och tar emot. Att verksamheten ligger långt från vad som rimligen kan kallas det kommunala grunduppdraget är en annan historia. Pengarna kommer som manna från himlen tillsammans med statens välsignelse. Det finns öppna ytor. Bara tråkmånsar låter bli att ta pucken och åka.

  Så man sätter igång. Västgötska Vara, till exempel, får ett par miljoner kronor till ett samarbete med kinesiska Huangshan. Ett av fyra delprojekt gäller ”lokal demokrati och landsbygdutveckling”. På försommaren 2007 ger det en grupp politiker och tjänstemän chans att resa till Kina och besöka skolor och en persikoodling och se Gula bergen. Ett halvår senare står Vara värd för en kinesisk delegation, som bland annat studerar ”tätortsvandringar”, lunchar på gymnasiet och spelar bowling. Vara kommun har fått fram en idéskrift och är mer än nöjd, men biståndseffekten i Kina är inte lätt att urskilja.

  SvD:s reportrar har också granskat Staffanstorp, Sigtuna och Vänersborg. Staffanstorp har använt 1,2 miljoner till ett havererat vattenreningsprojekt i Ecuador. Från Sigtuna har man rest till en förstad till Shanghai och diskuterat turistutbyte och samarbete mellan golfklubbar. Vänersborg har haft ett musikaliskt utbyte med Omaruru i Namibia och producerat en cd.

  Staffanstorp och Vänersborg försvarar sina satsningar med näbbar och klor, men Sigtunas kommunalråd Anders Johansson (S) talar klarspråk: ”Det är absurt att ha Kina som biståndsland … men om det nu är så att staten har Kina som ett programland … så känner jag som kommunalråd i Sigtuna ingen tveksamhet kring att ansöka om de medel som redan finns.”

  De kommunala partnerskapen hanteras numera av Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, och man inser att det finns mycket kvar att undersöka när man besöker
  www.icld.se och läser om årets projekt. Ska Växjö klara av att lära sina kolleger i den sydafrikanska staden Tlokwe att kommunicera med invånarna via tv, webb och sms? Ska regionförbundet i Kalmar län och Cape Winelands bli framgångsrika med landskapssatsningen ”Bridging Nature, Heritage and Folkbildning?” Kommer Skellefteå att lyckas lära staden Jinja i Uganda att minska nedskräpningen i sina parker?

  Partnerskapen må kännas gratis för kommunerna, men de är inte gratis för staten och skattebetalarna utan har kostat mellan åtta och 48 miljoner kronor per år sedan 2005. Det är en droppe i biståndets mångmiljardhav, men det är inget skäl att låta allting rulla på. Och i realiteten drar projekten förstås kommunala resurser. Tid och energi kunde ägnas åt det som man har kommuner till istället för det som kommuntoppar tycker är roligt.

  Biståndsminister Gunilla Carlsson står för en lyckad förnyelse av biståndspolitiken genom prioriteringar och krav på resultat. Hon kan bli tydligare än i gårdagens SvD vad gäller att ompröva de kommunala partnerskapen. Deras spretighet, kortsiktighet och amatörism rimmar illa med höjd kvalitet och valuta för biståndspengarna. Avbränningarna blir stora när många ska uppfinna hjulet på nytt.

  Många projekt liknar bistånd till kommunernas marknadsföring och personalvård mer än hjälp till andra länder. ”Svårare att säga”, erkänner Varas moderata kommunalråd när han får frågan vad den kinesiska partnern har fått ut av samarbetet.

  Det kan vara nyttigt för kommunfolk att göra långresor och möta andra kulturer. Fast om detta är det verkliga partnerskapsresultatet måste resurserna som tas i anspråk vägas mot andra kommunala behov och politikerna måste stå till svars inför sina egna skattebetalare.

  PJ Anders Linder är politisk chefredaktör i SvD.
  pj.anders.linder@svd.se

  Här kan du läsa hela granskningen av kommunernas biståndsprojekt blogg.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Biståndsminister Gunilla Carlsson.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X