Annons

Kommuner rundar ebo – vill stoppa fusk

Asylsökande som väljer att bosätta sig i bland annat Malmö och Göteborg blir från och med den 1 juli utan ersättning från Migrationsverket.

– Vi måste stoppa kriminella organisationer som utnyttjar människor, säger Ebba Östlin (S) i Botkyrka, en av elva kommuner som har tolkat reglerna på annat sätt än vad regeringen tänkt sig.

Under strecket
Jonas Grönvik / TT
Publicerad

Nära 21 000 av drygt 36 000 asylsökande i Sverige bor i dag i eget boende med dagsersättning från Migrationsverket. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Malmös Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) välkomnar att Migrationsverket fått i uppdrag att motarbeta fusk med folkbokföringsadresser. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

I Botkyrka fick Ebba Östlin (S) stöd hos M, KD, SD och det lokala Tullingepartiet, i stället för L, C och MP i den styrande mittenmajoriteten. Arkivbild.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Göteborgs Axel Josefson (M) vill avskaffa ebo i sin helhet. Att undanta hela staden var inte syftet med den nya lagen, säger han. Arkivbild.

Foto: Thomas Johansson/TT

Nya regler har gjort det möjligt för 32 kommuner i landet att göra undantag från lagen om eget boende (ebo), som ger asylsökande rätt att själva välja var de vill bosätta sig.

Elva av dem har valt att undanta hela kommunen, beslut som börjar gälla från den 1 juli. Det innebär att asylsökande inte får ersättning från Migrationsverket om de väljer att bosätta sig i kommunerna. Varken i invandrartäta stadsdelar som Angered och Rosengård eller i rikare områden som Askim eller Limhamn.

Annons
Annons
Annons