Annons

Kommuner räknar med mindre skatteintäkter

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, skriver ned sin prognos för skatteintäkterna både i år och nästa år. Orsaken är att den information som kommit sedan årsskiftet visar att den ekonomiska krisen blir djupare än väntat.

Under strecket
Direkt
Publicerad

”Konjunkturbilden har förändrats i negativ riktning. Det märks tydligt i dagens prognos som medför att kommunsektorns skatteintäkter nu beräknas bli 5 miljarder kronor lägre i år och nära 11 miljarder kronor lägre nästa år än i vår förra prognos strax före jul”, säger Clas Olsson, chefekonom på SKL, i ett pressmeddelande på torsdagen.

Sedan i december 2008 har flera saker inträffat som påverkar bilden av framtiden i negativ riktning. Bland annat har bedömningen av skatteinkomsterna för 2008 justerats ned, vilket påverkar prognosen för de kommande åren. SKL ser också att den förväntade återhämtningen av ekonomin har skjutits fram i tid och att det planerade införandet av en ”broms” i pensionssystemet i januari 2010 påverkar det kommunala skatteunderlaget och därmed sektorns ekonomi.

Annons
Annons
Annons