Annons

Kommuner hemlighöll smitta på äldreboenden

Sörmland har den högsta andelen av sjukdomsfall per 100 000 invånare och fick tidigt in smittan på äldreboenden.
Sörmland har den högsta andelen av sjukdomsfall per 100 000 invånare och fick tidigt in smittan på äldreboenden. Foto: Pontus Lundahl/TT

Sörmlandskommuner ska medvetet ha undvikit att rapportera in coronafall, skriver Eskilstuna-Kurien. En orsak ska ha varit att uppgifterna upplevts som känsliga, och man ska även ha velat hindra mediers rapportering, uppger tidningen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna-Kuriren har i en granskning tagit del av dokument som visar hur till exempel en kommun valt att utelämna antalet coronasmittade i en rapport via Socialstyrelsens rapporteringsverktyg. Länsstyrelsen skriver:

”Man skriver vidare om en kommun som rapporterat in i verktyget den 14 april, men som medvetet valt att utelämna antal smittade efter ett beslut som fattats på ett möte med alla kommunchefer i Sörmland dagarna innan. Anledningen är media.”

I mejlet berättar länsstyrelsen även att flera kommuner överväger att låta bli att rapportera in siffror över antal smittade.

Sörmland har den högsta andelen av sjukdomsfall per 100 000 invånare och fick tidigt in smittan på äldreboenden i regionen, skriver SVT.

Eskilstuna-Kuriren ska även upprepade gånger ha begärt ut siffror på antalet smittade från alla nio kommuner i Sörmland. Åtta av nio svarade att de inte har kunskap om detta. Den enda kommunen som uppgav att den hade uppgifter, Strängnäs, hänvisade till sekretess.

Detta trots att en rapport från länsstyrelsen Södermanland uppger att det fanns information om just detta.

Kommunchefer i regionen som tidningen har talat med säger att de inte har haft några uppgifter om smittan i äldreomsorgen, och att de inte behöver ha det eftersom kommunerna inte ansvarar för smittspridningen.

– När det gäller samhällsfarliga sjukdomar är det väldigt tydligt reglerat vem som ansvarar för detta. Det är Folkhälsomyndigheten och smittskyddet (i regionen, reds. anm.), säger Johan Sandlund, kommunchef i Trosa kommun, till tidningen.

Samtidigt visar en rundringning som Dagens Nyheter har gjort till landets samtliga 21 regioner att tusentals är smittade på landets äldreboenden. Över 500 äldreboenden i Sverige ska ha fått in smittan inom sina väggar, skriver tidningen.

Värst drabbat är Region Stockholm, skriver tidningen. Region Sörmland rapporterade till DN att 31 av regionens äldreboenden fått in smittan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons