”Orimligt att barn straffas för brott andra begått”

I dag är Kriminalvården den enda myndighet som på allvar tar ansvar för de barn som har en familjemedlem frihetsberövad – trots att barnen bor i kommunerna och inte i fängelse. Vi vill se en nationell översyn som inte bara slår fast ansvarsförhållanden utan också kartlägger hur många barn som är berörda. Det skriver Madelein Kattel och Petra Westerling, BUFFF Sverige.

Under strecket
Publicerad
Foto: Jessica Gow/TT
Annons

Trots att Sverige har en framskjuten position bland världens länder när det gäller barns rättigheter, finns det tiotusentals barn och ungdomar som idag helt saknar stöd från samhället och i praktiken är rättslösa. Barn och ungdomar med en familjemedlem i fängelse, häkte eller frivård faller ideligen mellan stolarna på grund av oklara ansvarsförhållanden, underordning de vuxnas rättigheter och brist på kunskap. Nu presenterar BUFFF, Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse, ett antal åtgärder som syftar till att stärka stödet och rättigheterna, och därmed också förebygga psykisk ohälsa, brottslighet och andra sociala problem.

BUFFF möter dagligen barn och ungdomar med en frihetsberövad förälder eller annan familjemedlem. Inte sällan är det barn som lever i ovisshet, som av hela sitt hjärta saknar sin mamma eller pappa, som bär på vrede och sorg, som har ont i magen, som drömmer mardrömmar, som får utstå kommentarer eller blickar i skolan och som känner sig maktlösa. Stigmat mot den här gruppen är starkt. Barnen löper mycket högre risk än andra barn att utveckla psykisk ohälsa eller egen brottslighet om de inte blir sedda och hjälpta i tid.

Annons
Annons
Annons