Annons
X
Annons
X

Kommunals skandalkassör maktbas för Sundström

Kommunals nu avgångne kassör Anders Bergström har en nyckelposition även i folkrörelsens maktsfär. Han är ordförande i valberedningen i KF, där Anders Sundström är styrelseordförande.

(uppdaterad)
Skandalerna i Kommunal
[object Object]
Anders Sundström, styrelseordförande i KF:s ingår i folkrörelsens maktsfär, som även inkluderar facktoppar från skandalomsusade Kommunal. Foto: Pi Frisk

Fackförbundet Kommunal skakas i grundvalarna av en rad avslöjanden i en pågående granskning i Aftonbladet. Ledningen i förbundet lever ett liv på medlemmarnas bekostnad som ligger långt ifrån verkligheten för de låglöneyrken som tillhör Kommunal.

Det handlar bland annat om omfattande representation och spritfester, utnyttjande av lyxig semesteranläggning och hur toppar inom förbundet och den socialdemokratiska rörelsen tillskansat sig paradvåningar i centrala Stockholm i fastigheter som ägs av Kommunal.

På torsdagseftermiddagen avgick Kommunals kassör Anders Bergström, med en fallskärm på närmare 2 miljoner kronor. Anders Bergström har en rad olika positioner knutna till folkrörelsen, där centrala företag är KF/Coop, Folksam, HSB, Riksbyggen och numera även Swedbank. Anders Bergström är ordförande i valberedningen i detaljhandelskedjan KF. Det är valberedningen som ska föreslå styrelseledamöter, och vem som ska vara styrelseordförande.

Annons
X
Kommunals nu avgångne kassör Anders Bergström har en rad uppdrag knutna till folkrörelsen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Styrelseposterna, inte minst ordförandeposten, i KF är bland de mest centrala i hela folkrörelsens bolagssfär. Och den posten innehas av Anders Sundström, som under senare år flyttat fram sina positioner till att vara den mäktigaste personen i hela den sfären.

Under senare tid har hans position dock blivit allt mer ifrågasatt. Anders Sundström har bland annat deltagit i SCA:s kritiserade jakter, som rimmar illa med gällande regler i både Swedbank och Folksam, bolag där Anders Sundström haft ledande ställningar samtidigt som han deltagit i flera av jakterna och åkt med i SCA:s privatjet.

**Anders Sundströms position** som ordförande i Swedbank ifrågasätts inte minst efter avslöjandena om märkliga fastighetsaffärer som ledande befattningshavare i banken genomfört, och som nu granskas av Finansinspektionen.

Kommunals Anders Bergström har sedan 2010 även suttit i styrelsen för pensionsförvaltaren AMF Fonder, ett uppdrag han nu tvingas lämna. Anders Bergström är heller inte den ende från fackförbundet som har andra centrala roller i folkrörelsens bolag.

Även Kommunals ordförande Annelie Nordström, som sitter i styrelsen för Folksam Liv, är knuten till folkrörelsens maktsfär. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kommunals ordförande Annelie Nordström sitter i styrelsen för Folksam Liv, där Anders Sundström tidigare var styrelseordförande. Det är via Folksam som folkrörelsen tagit makten över Swedbank.

Ordförande i valberedningen för styrelserna i både Folksam Liv och Folksam Sak är Annelie Nordströms företrädare som ordförande i kommunal, Ylva Thörn.
Även Annelie Nordström är allt mer ifrågasatt efter de ständigt nya avslöjandena kring Kommunal, och röster höjs för att det inte räcker med Anders Bergströms avgång.

Annons

Anders Sundström, styrelseordförande i KF:s ingår i folkrörelsens maktsfär, som även inkluderar facktoppar från skandalomsusade Kommunal.

Foto: Pi Frisk Bild 1 av 3

Kommunals nu avgångne kassör Anders Bergström har en rad uppdrag knutna till folkrörelsen.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 2 av 3

Även Kommunals ordförande Annelie Nordström, som sitter i styrelsen för Folksam Liv, är knuten till folkrörelsens maktsfär.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X