Annons
X
Annons
X

Bergström får miljoner i fallskärm

Sex- och spritskandalen kring Kommunal gör att förbundskassören Anders Bergström får avgå. Nu står det klart att han får ett avgångsvederlag på 78 procent av sin lön under 34 månader, skriver Aftonbladet.

Av TT, SvD
Skandalerna i Kommunal
Kommunals tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström under en presskonferens på torsdagen. Anders Bergström avgår, med anledning av den senaste tidens mediegranskning av Kommunals verksamhet och ekonomi.

Kommunals tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström under en presskonferens på torsdagen. Anders Bergström avgår, med anledning av den senaste tidens mediegranskning av Kommunals verksamhet och ekonomi. Foto: Claudio Bresciani/TT

Styrelsemedlemmar som inte betalat för sig på förbundets hotell, vidlyftiga representationsnotor i form av sprit och vin och shower med sexteman på förbundets restaurang. Avslöjandena kring Kommunals verksamhet har varit många och förbundskassören och tredje vice ordförande Anders Bergström var den som fick ta smällen.

– Det har framkommit flera allvarliga incidenter och flera av dessa är mitt ansvar. Jag är till mera skada än nytta för Kommunal, sade han vid en presskonferens.

Bergström lyfter dock en rejäl fallskärm. Förbundet uppger att han pensioneras den dag han fyller 60 år, den 15 november 2018. Fram till dess får han 78 procent av sin lön, som är på 72 389 kronor i månaden, uppger Kommunal. Ersättningen, totalt alltså närmare två miljoner, minskas dock med eventuella övriga förvärvsinkomster.

Annons
X

Bland Kommunals medlemmar har ilskan varit stor efter avslöjandena.

– Jag är så förbannad, men det kommer säkert fler avslöjanden, säger undersköterskan Elisabeth Nordvåg på Annedals äldreboende i Göteborg.

– Här går man och sliter för ingenting och så sitter de där och har investerat pengar i en lyxkrog som jag som medlem inte ens har råd att gå på.

Efter att under ett drygt dygn vägrat ställa upp på intervjuer om skandalerna kring Kommunal trädde ordförande Anneli Nordström för första gången fram på torsdagen.

– Självklart har vi anledning att be om ursäkt. Vi vet nu att vi behöver ta tag i en hel del saker och det ska nu ske, säger hon.

Avslöjandena har visat att Kommunals handelsbolag Lyran gått med 320 miljoner back de sista åren. Flera av showerna på restaurang Metropol Palais har också haft sexuella teman med annat porrstjärnan Puma Swede. Detta samtidigt som Kommunal driver en hård policy mot just pornografi.

– Det var verkligen inte okej och hade vi vetat om det innan så hade det inte skett, säger Nordström.

TT: Är det förenligt med ett fackförbund att driva lyxkrog med olika scenshower?

– Restaurangverksamheten har varit svårare att driva än vi kunnat ana. Det är givetvis något vår förbundsstyrelse får ta ställning till om vi kan fortsätta med eller om den ska förändras, säger Nordström.

TT: Varför har det varit så stor alkoholkonsumtion i samband era fester?

– Det är en kultur som har utvecklats och som vi måste ta tag i och se till att vi har en stramare policy. Det som kan konstateras är att det druckits alldeles för mycket. Vi har helt enkelt varit för generösa.

Skandalerna kring Kommunal kommer vid ett väldigt olyckligt tillfälle för förbundet som nu går in i en viktig lönerörelse.

Förbundets medlemmar får dock fortsätta att lita på Annelie Nordström i rollen som ordförande. Hon ser inget skäl till att avgå.

– Självklart har jag ett ansvar men jag har inte varit huvudansvarig för den här verksamheten utan känner att jag kan fortsätta och att jag har förtroende från medlemmarna, hävdar hon.

– Sedan är det klart att det skadat vårt varumärke ordentligt.

Kommunals kassör Anders Bergström och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Lars Pehrson

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är en av dem som varit kritiska till Kommunals agerande.

– Att lokalerna till och med har hyrts ut till ett porrföretag, det är inte alls förenligt med våra värderingar. Det har ju också stått om vidlyftig representation. Vi kan inte säga en sak och sedan göra något helt annat, säger Thorwaldsson till TT.

I ett uttalande senare under dagen välkomnar Thorwaldsson Bergströms avgång:

"Det är bra att Kommunal tar ansvar och nu inleder ett arbete med att återupprätta förtroendet. Nu har förbundskassören avgått. Jag har ingen anledning att göra någon annan bedömning än att det är rätt beslut. Nu är det oerhört viktigt att Kommunal skapar ordning och reda i sin verksamhet, vänder på alla stenar och gör allt de bara kan för att återskapa förtroendet", skriver Thorwaldsson.

Annons
Annons
X

Kommunals tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström under en presskonferens på torsdagen. Anders Bergström avgår, med anledning av den senaste tidens mediegranskning av Kommunals verksamhet och ekonomi.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 2

Kommunals kassör Anders Bergström och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X