Annons
X
Annons
X

Kommunals förra chef ryter till mot Nordström

Kommunals före detta ordförande Ylva Thörn slår tillbaka mot Annelie Nordström, som säger att hon ärvde en viss kultur när hon tog över ordförandeklubban.

– Det är ledningen som suttit som bär ansvaret. När jag lämnade ordförandeposten fanns varken Metropol Palais eller det nya hotellet på Marholmen, säger Ylva Thörn.

Skandalerna i Kommunal
Annelie Nordström, ordförande för Kommunal sedan 2010, och Ylva Thörn, ordförande mellan 1996 och 2010.

Annelie Nordström, ordförande för Kommunal sedan 2010, och Ylva Thörn, ordförande mellan 1996 och 2010. Foto: TT/SvD

Kommunals ordförande Annelie Nordström hävdar att hon ärvde en "kultur" i förbundet när hon tillträdde 2010.

– Det är ju inte så att ledningen och styrelsen som har funnits de sista fem åren är de som har skapat den här kulturen. Den har funnits i fackföreningsvärlden och i Kommunal under en lång tid, sade Nordström när hon mötte pressen i onsdags.

Nu slår Kommunals förre ordförande Ylva Thörn tillbaka och säger att hon inte känner igen sig i den bilden som Nordström beskriver.

Annons
X

– Den verksamheten jag varit ansvarig för har granskats. Vi har haft regelverk och interna kontroller, bland annat av auktoriserade revisorer, säger Thörn till SvD Näringsliv.

Ylva Thörn styrde Kommunal mellan 1996 och 2010 och menar att hon kan enbart hållas ansvarig för det som skett under den tiden.

– Även när jag var ordförande har det förekommit representation och vi har druckit ett glas vin till maten. Men den bild som kablas ut och som kopplas till Lyran tar jag avstånd ifrån.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kommunal har genom handelsbolaget Lyran drivit lyxkrogen Metropol Palais på Sveavägen och den exklusiva konferensanläggningen Marholmen i Stockholms skärgård.

  Där serveras bland annat fackförbundets eget vin – Grosshandlargårdens vin som importeras från Frankrike och på Metropol Palais säljs även ett vin för 32 000 kronor flaskan.

  – När jag lämnade ordförandeposten fanns varken Metropol Palais eller det nya hotellet på Marholmen, det byggde man efteråt. Grosshandlargårdens vin fanns inte heller, säger Ylva Thörn och betonar att varje ledning måste ta sitt ansvar.

  Hon vill inte närmare kommentera Annelie Nordströms åtgärdsplan som bland annat går ut på att man tillsätter en ny styrelse för handelsbolaget Lyran och ser över verksamheten samt gör en översyn av förbundets policyer med fokus på alkohol, resor, lägenheter, representation och gåvor.

  – Jag tycker inte att det är min sak att recensera det ledningen gör. Det ansvaret åligger nuvarande ledning, säger hon.

  Man ska alltid kunna se medlemmarna i ögonen. Det gjorde jag.

  Annelie Nordström har även lanserat en ny "gyllene regel" inom Kommunal: "Vi ska alltid kunna se medlemmarna i ögonen och försvara att det vi gör är bra för medlemmarna."

  – Man ska alltid kunna se medlemmarna i ögonen. Det gjorde jag, säger Ylva Thörn.

  Annons
  Annons
  X

  Annelie Nordström, ordförande för Kommunal sedan 2010, och Ylva Thörn, ordförande mellan 1996 och 2010.

  Foto: TT/SvD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X