Annons
X
Annons
X

Kommunals facktoppar får paradvåningar

Facktoppar i Kommunal har inte bara försett sig själva med lyxkrogar och spritfester genom åren. De har också hittat en gräddfil till Stockholms paradvåningar – utan att själva betala ett öre, skriver Aftonbladet.

Skandalerna i Kommunal
[object Object]
Kommunals ordförande Annelie Nordström är en av de som hittat en gräddfil till de attraktiva lägenheterna i förbundets fastighetsbestånd. Foto: Claudio Bresciani/TT

De senaste åren har Kommunals facktoppar, ledande socialdemokrater och LO-toppar kunnat förse sig med paradvåningar i Stockholms innerstad via förbundets fastighetsbestånd. Detta tack vare fackmedlemmarnas avgifter och utan att själva satsa ett öre på fastigheterna, avslöjar Aftonbladet på fredagen.

Bland dessa finns Kommunals ordförande Annelie Nordström som på senare tid har flyttat in till en fyrarummare med kök på 116 kvadratmeter på Sveavägen i Vasastan. Ett hus som ägs av fastighetsbolaget Polstjärnan som i sin tur ägs av Kommunal och Byggnads.

Även förste vice ordföranden i LO Tobias Baudin fick en lika stor våning i samma hus i augusti 2011. Därtill nämns även socialdemokraten från Sigtuna kommun, Anders Johansson, som fick en nybyggd vindsvåning med takterrass på 164 kvadratmeter under 2013. Den nyligen avskedade vd:n för Kommunals omskrivna skandalverksamhet Lyran konferens, Raffaello Di Schiena, försågs också med en våning på Odengatan sommaren 2012.

Annons
X

Anders Johansson, samt LO-ombudsmannen Oscar Ernerot, som även han tilldelats en attraktiv våning, uppges även försöka göra stora klipp med lägenheterna genom att byta ut dem till hyreshus där det har bildats bostadsrättsföreningar. Vid eventuella ombildningar till bostadsrätter kan då hyresgästerna köpa loss sina bostäder långt under marknadsvärdet.

Samtidigt har lägenheterna i Kommuals fastighetsbestånd inte delats ut till bostadsförmedlingen på många år. Det har lämnat ute både Kommunals övriga medlemmar och andra i Stockholms bostadskö som önskar söka sig till lägenheterna.

Kommunal svarar med att deras bostadspolicy är att hälften av beståndet ska bestå utav utomstående medan andra hälften ska bestå av dem som jobbar på Kommunal.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kommunals kassör Anders Bergström, som avgick på torsdagen, sade till Aftonbladet att de har haft jättesvårt att hyra ut lägenheter som kostar så mycket som socialdemokraten Anders Johanssons lägenhet gör.

  – Ja, lägenheter som kostar 20 000 i månaden har vi svårt att hyra ut, säger han till Aftonbladet.

  Annons

  Kommunals ordförande Annelie Nordström är en av de som hittat en gräddfil till de attraktiva lägenheterna i förbundets fastighetsbestånd.

  Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X