Annons
X
Annons
X

Kommunals aktieportfölj: ”Vårdslös spekulation”

Kommunal satsar över 60 procent av sin aktieportfölj på Swedbank, visar SvD Näringslivs genomgång. Det skandalomsusade fackförbundet har aktier värda nära 240 miljoner i banken. ”Vårdslös spekulation” och ”förkastligt” enligt privatekonomer.

Skandalerna i Kommunal
Kommunal med ordförande Annelie Nordström i spetsen har samlat 60 procent av sin aktieportfölj i Swedbank.

Kommunal med ordförande Annelie Nordström i spetsen har samlat 60 procent av sin aktieportfölj i Swedbank. Foto: Claudio Bresciani/TT och Jurek Holzer

En vanlig devis i aktievärlden lyder ”lägg inte alla ägg i samma korg”. Sprid riskerna. Av Kommunals aktieportfölj att döma gör man tvärtemot. De satsar en stor del av medlemmarnas pengar på en och samma bank. En genomgång som SvD Näringsliv har gjort visar att storbanken Swedbank utgör nära 61 procent av hela portföljen. Värdet uppgår till 237 miljoner kronor.

I det näst största aktieinnehavet, fastighetsbolaget Sagax, uppgår investeringen till 9,2 miljoner kronor. Medan man har aktier till ett värde av drygt 7 miljoner kronor i SEB respektive i Investor.

Oavsett vad som fått förbundet att satsa så stor del på Swedbank är det ett sparande som får sparekonomer att se rött. Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet, tycker att det låter ”väldigt märkligt” att Kommunal har en sådan stor del av portföljen i en aktie.

Annons
X

– Sett ur ett förvaltningsperspektiv är det helt förkastligt, säger hon och understryker att det innebär alldeles för hög risk.

– Det är inte vettigt att ligga så hårt exponerad mot ett bolag oavsett om du är professionell förvaltare eller privatsparare.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank, är inne på samma linje. Att lägga 61 procent av sitt aktiesparande i en aktie är inte en aktieportfölj och inget sparande över huvud taget, menar han.

– Det är en ren och vårdslös spekulation. De framstår som nybörjare.

Hemberg menar att en portfölj behöver minst sex aktier med max 15 procent av portföljens värde i varje, för att på så sätt tåla överraskningar.

– Att ha småinnehav på 2 procent av portföljen i H&M och Volvo spelar ingen som helst roll när portföljen är så enbent, säger han.

Denna spekulation har varit lyckosam de senaste åren från det att Swedbank var nära konkurs i spåren av finanskrisen.

– Men det är ingen ursäkt för att fortsätta så. De har glömt att balansera om portföljen, säger Hemberg och påpekar att Kommunal nu sitter med pengarna i knät på en hårt pressad bankbransch, med höga lagkrav, räntepress och hotande bobubbla runt knuten.

Samtidigt har ett par av höjdarna inom Kommunal kopplingar till Swedbank. Kommunals ordförande Annelie Nordström sitter i styrelsen för Folksam Liv. Folksam är Swedbanks enskilt största ägare och Swedbanks ordförande Anders Sundström var tidigare styrelseordförande i Folksam Liv. SvD Näringsliv skrev nyligen om Kommunals tidigare kassör Anders Bergströms kopplingar till Swedbanks ordförande Anders Sundström.

– Att höjdarna inom kommunal har koppling till Swedbank via Folksam är ingen ursäkt. På sin höjd en förklaring till att de blivit hemmablinda, säger Hemberg.

Robin Ljungqvist, pressekreterare på Kommunal, har fått förklarat för sig från ekonomiavdelningen att innehavet i Swedbank är av historiska skäl.

"Dels var vi med vid bildandet av aktiebolaget. Dels utnyttjade vi möjligheten att köpa preferensaktier när Swedbank behövde kapitaltillskott", skriver han i ett mejl.

På frågan om det inte är väl hög risk att ha 61 procent av portföljen i samma aktie svarar Robin Ljungqvist att man successivt sålt Swedbank-aktier under de senaste åren av det skälet.

Annons

Kommunal med ordförande Annelie Nordström i spetsen har samlat 60 procent av sin aktieportfölj i Swedbank.

Foto: Claudio Bresciani/TT och Jurek Holzer Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X