Kommunallagen måste ge utrymme för solidaritet

Vi som undertecknat detta upprop vill slå fast vårt stöd för Fristadssystemet, som en nödvändighet i en värld där yttrandefriheten i dag är mer hotad än på mycket länge, skriver S-politiker och representanter för ABF och Folkets Hus och Parker.

Under strecket
Publicerad

Fristadssystemet började byggas ut efter dödsomen mot Salman Rushdie, skriver undertecknarna.

Foto: DAN HANSSON
Annons

Det var efter ayatolla Khomeinis dödsdom över författaren Salman Rushdie 1989 som Fristadssystemet började byggas ut i Europa och övriga världen. Vad som hade hänt var något oerhört: samma år som Berlinmuren föll formulerades ett nytt hot mot yttrandefriheten i världen – att ett statsöverhuvud kunde uttala en dödsdom över och en belöning för mordet på en författare som var medborgare i ett helt annat land – för något denne skrivit i en roman.

Svaret blev att fler städer tog upp den medeltida traditionen av att erbjuda förföljda författare skydd – på samma sätt som en gång Dante kunde söka skydd i Ravenna. I dag är ett fyrtiotal städer anslutna till systemet, som administreras av stiftelsen Icorn i norska Stavanger. Alla dessa städer har lovat att erbjuda en författare – och på senare år hotade konstnärer från andra områden – skydd och uppehälle i två år.

Annons
Annons
Annons