Kommunalavtal kräver medling

Runt 700 000 kommunalt anställda fick nya löneavtal innan de gamla löpte ut, natten till i går. Fortfarande saknar dock LO-förbundet Kommunal, med 400 000 medlemmar löneavtal. Parterna mjukstrandade förhandlingarna och är överens om att medling är nödvändig.

Under strecket
Publicerad
Annons

Oenighet om lönenivåerna och höjningen av lägstalönerna mellan Kommun- och Landstingsförbundet och Kommunal ledde till att parterna gav upp natten till i går. De är överens om att medling är nödvändig.

– Vi hoppas komma i gång så snabbt som möjligt. Jag tror att vi behöver hjälp med att sortera i alla Kommunals krav, säger Åke Hillman, ordförande för Kommun- och Landstingsförbundets förhandlingsdelegation.
Förutom Kommunal har dock arbetsgivarna lyckats träffa avtal med samtliga andra fackliga organisationer innan de gamla löpte ut den 31 mars. Först ut var Vårdförbundet, redan före jul. Därefter lärarna och i går eftermiddag var det tjänstemännens tur. Sent i går kväll accepterade också Läkarförbundet ett avtal. Liksom övriga avtal som träffats inom sektorn, förutom Vårdförbundets som gäller tillsvidare, är läkarnas avtal 27 månader långt. Avtalets konstruktion skiljer sig dock något åt. Årets garanterade löneutrymme på 2 procent, omfattar bara hälften av de 23 000 läkare som berörs av avtalet. Det är
kvinnodominerade grupper, primärvården och ST-läkare. För övriga finns inget preciserat utrymme. Nästa år, 2006, är det garanterade utrymmet 2 procent och då omfattas samtliga. För 2007 finns inget preciserat utrymme.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons