Annons
X
Annons
X

Kommunalare uppmanar: Gå ur facket

Hån, förnedring och pampvälde – orden viner i luften bland medlemmarna efter avslöjanden om fackförbundet Kommunals lyxkrog i Stockholm, showerna med sexanspelning och miljonförlusterna i konferensverksamheten.

Av TT
Skandalerna i Kommunal
Foto: Dan Hansson

– Jag är så förbannad, men det kommer säkert fler avslöjanden, tror Elisabeth Nordvåg, undersköterska.

Kommunal kommer vid klockan 16 att ha en pressträff där ordförande Annelie Nordström medverkar. Hon har tidigare undvikit att svara på några som helst frågor från medier.

Bland Kommunals medlemmar är samtidigt ilskan stor.

Annons
X

Elisabeth Nordvåg nästan skakar av ilska när TT träffar henne och några kollegor på Annedals äldreboende i Göteborg.

– Jag har varit arbetsplatsombud i tio år och blivit tillfrågad igen, men nej. Jag är inte stolt över Kommunal längre. Jag kommer att gå ur, gränsen är nådd, jag känner mig grundlurad, säger hon.

– Här går man och sliter för ingenting och så sitter de där och har investerat pengar i en lyxkrog som jag som medlem inte ens har råd att gå på.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Aftonbladets uppgifter om restaurang Metropol Palais, som ägs av Kommunal via bolaget Lyran, är ett stort samtalsämne. Likaså förbundsordföranden Annelie Nordströms mejl till medlemmarna.

  Hennes vädjan om att de ska stanna kvar i förbundet har föga effekt på kommunalarna på Annedals äldreboende. Ted Restum, undersköterska, är lika upprörd som de övriga.

  – Jag skulle vilja skicka en uppmaning till alla Kommunals medlemmar att begära utträde och bara vara med i a-kassan. För att skicka en signal till ledningen att det är våra pengar ni leker med. Det får ni inte göra, säger han.

  – Vi är inga krögare, vi är ett fackförbund, och vi jobbar inom vården. Ingen har frågat oss om de får investera och gå med 320 miljoner i förlust. De pengarna hade kunnat gå till utbildning eller sänkta avgifter.

  Lyxkrogen som sådan, sexshowerna och fackliga företrädares som skott sig – allt är lika illa menar kommunalarna TT träffar.

  Inger Gidlund, undersköterska, dryper av ironi när hon kommenterar hur förbundskassör Anders Borgström övernattat privat på Kommunals anläggning Marholmen men betalat först sedan det avslöjats.

  – Vi såg ett videoklipp om den här fackpampen som hade varit på semesterresa och glömt att betala för sig. Och det är ju lätt gjort att glömma semesterbetalningen…

  – Det är en väldig skillnad på fack förr och fack nu, säger kollegan och äldresamordnaren Marianne Johansson.

  – Det läggs pengar på fel sätt. Ta en kanelbulle och en kopp kaffe på Folkets hus. Så får vi ha det, och det går ju bra.

  Även LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson reagerar nu kraftigt mot Kommunals agerande.

  – Det här skadar facket och stämmer inte med våra värderingar om hur vi ska agera fackligt, säger han till aftonbladet.se.

  Annons
  Foto: Dan Hansson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X