Kommunala förhandlare gav upp

Dagen efter avtalen löpte ut inom den kommunala sektorn, i dag den 1 april, har alla anställda inom den kommunala sektorn löneavtal - utom LO-förbundet Kommunal. I natt gav parterna upp och bestämde gemensamt att söka medlingshjälp. Oenighet om lönenivåerna var det främsta skälet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det betyder att cirka 700 000 anställda har löneavtal och
400 000 - Kommunals medlemmar - saknar avtal. Förhandlingarna för övriga, sjuksköterskor, lärare och tjänstemän har gått tämligen smärtfritt. Och inte minst i det tysta. Facken har avstått att utåt informera och arbetsgivarnas tystnad under förhandlingarna har varit monumental. Resultatet har blivit löneavtal på två procent per år, i de fall avtalen innehåller siffor.
Parterna kom på fredagskvällen överens om att utse Claes Stråth och Göte Larsson till medlare i konflikten. rapporterar TT.

Men Vårdförbundets avtal saknar siffror och många andra avtal är sifferlösa sista året. Sist att träffa avtal blev Läkarna, som strax före midnatt i går accepterade ett avtal som också ger två procent första och andra avtalsåret. Skillnaden är att första avtalsåret är det bara kvinnodominerade läkargrupper, primärvården och ST-läkare som garanteras ett utfall på två procent.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons