Kommunal styrka ska lyfta centern

Under strecket
Publicerad
Annons

När centerns kommundagar startar i Borlänge idag kan partiledaren Maud Olofsson blicka ut över en myndig samling av kommunalråd och politiker med lång erfarenhet av makt och beslutsfattande.

En centerpartist leder kommunstyrelsen i 52 kommuner, det är mer än en sjättedel av landets samtliga kommuner. Under centerns storhetstid på 1970-talet var partiet starkare på riksnivån än kommunalt. Nu är det tvärtom, centern är nu ett större kommunalt parti än kristdemokraterna.
En nyckelfråga för partiet, särskilt nu när opinionsmätningarnas Maudeffekt tycks sjunka ihop som en sufflé, är hur den kommunala styrkan kan användas på riksnivån. Syftet med kommundagarna i Borlänge är därför att knyta ihop den lokala politiken med rikspolitiken. - Det är viktigt att vi talar samma språk i partiet under valåret, så att inte kommunalpolitikerna kör sitt eget race. De måste också väva in den ideologiska biten och centerns rikspolitik, säger Stig Davidsson, kommunalråd i Nybro och ledamot i den så kallade kommunala sektionen, som samordnar partiets kommunalpolitik.

Annons
Annons
Annons