Annons

Kommunal: Rödgröna pressar löner i välfärden

De rödgröna i SKL offrar den svenska model­len för att hålla ner välfärdsarbetarnas löner. Det förvånar stort att den rödgröna majoriteten verkställer den tidigare borger­liga majoritetens agenda, skriver Lenita Granlund och Johan Ingel­skog, Kommunal.

Under strecket
Publicerad

Lenita Granlund och Johan Ingel­skog

Foto: Kommunal

Kommunal kräver löneökningar på minst 661 kronor i genomsnitt, per ­månad och heltidsanställd, samt en extra löneökning på minst 400 kronor till yrkesutbildade undersköterskor, skriver Lenita Granlund och Johan Ingel­skog, Kommunal.

Foto: Leif R Jansson/TT

Lenita Granlund och Johan Ingel­skog

Foto: Kommunal

Ingen central överenskommelse om löneökning, inga garanterade individuella löneökningar och inga bestämmelser om lägstalöner i av­talet. Det är vad Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) ”erbjuder” välfärdsarbetarna i årets avtals­rörelse. SKL, vars styrelse har en rödgrön majoritet, vill ha ett så kallat sifferlöst avtal, där resultatet i den anställdes plånbok beror på dennes förmåga att själv förhandla och komma överens om en eventuell löneökning med sin närmaste chef. Kommunal avvisar med bestämdhet en sådan modell.

Kommunal kräver löneökningar på minst 661 kronor i genomsnitt, per månad och heltidsanställd, samt en extra löneökning på minst 400 kronor till yrkesutbildade undersköterskor, då denna grupp hamnat rejält på efterkälken i förhållande till jämför­bara jobb i mansdominerade sektorer. Kommunal kräver också att lägstalönerna höjs i takt med övriga löner, inte minst för att möjliggöra den ny­rekrytering som krävs för att garantera kvalitet i omsorgs­yrkena.

Annons
Annons
Annons