Annons
X
Annons
X

Kommunal gör miljonförluster på lyxig krogverksamhet

Fackförbundet Kommunal uppges under flera år ha spekulerat med 100-tals miljoner på konferens- och krogverksamhet. Samtidigt har styrelseledamöter kunnat finansiera lyxresor och återkommande representation med alkohol, avslöjar Aftonbladet.

Skandalerna i Kommunal
[object Object]
Metropol Palais Foto: Tomas Oneborg

Med över en miljard kronor per år i medlemsavgifter, från cirka 500 000 anställda inom bland annat kommun och landsting, ska Kommunal ha pumpat in miljontals pengar
på lyxig krog- och konferensverksamhet. Affärer som hittills har gått back med över 320 miljoner kronor, avslöjar Aftonbladet på onsdagen.

Genom handelsbolaget Lyran konferens har fackförbundet drivit lyxkrogen Metropol Palais på Sveavägen och den exklusiva konferensanläggningen Marholmen i Stockholms skärgård. Då Lyran inte är ett aktiebolag slipper fackförbundet offentlig insyn i räkenskaperna.

Bland de flitiga gästerna på krogen och konferensanläggningen finns Kommunals kassör och tredje vice ordförande Anders Bergström, som även sitter i Lyrans styrelse.

Annons
X

I sällskap med andra högt uppsatta inom Kommunal och med Lyrans konferens ledning, ska Bergström dessutom ha åkt på flera "inspirationsresor" i Europa. Där har de bland annat ätit på lyxkrogar och bott flott.

I slutändan är det Kommunals medlemmar som står för notan. Under 2012 gick verksamheten minus med över 114 miljoner kronor, vilket motsvarar den totala årsavgiften för drygt 49 000 medlemmar, samma år.

Aftonbladet avslöjar också att Kommunal, som drivit kampanjer om porrfilmsförbud på hotell och har etiska regler som förhindrar att pengar satsas i företag som förknippas med pornografi, tjänar pengar på naket och sex på Metropol Palais.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bland annat går där nu en föreställning som inkluderar dansprofilen Tony Irving utan kläder i en kabaréshow. Vid flera tillfällen har barbröstade kvinnor, däribland porrstjärnan Puma Swede, också uppträtt på klubben.

  Annons
  Annons
  X

  Metropol Palais

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X