Kommunal avvisade medlarbud

Det första medlarbudet ledde inte till avtal och arbetsfred i landets kommuner och landsting. LO-förbundet Kommunal avvisade förslaget medan arbetsgivarna svarade ja. Medlingsförhandlingarna fortsätter därför.

Under strecket
Publicerad
Annons

På onsdagseftermiddagen svarade parterna på medlarnas första heltäckande förslag till avtal. Men båda parter var mycket förtegna om innehållet i förslaget och motiven för sitt ja respektive nej.
– Vi har lämnat ett positivt besked till medlarna, sade Åke Hillman, ordförande för förhandlingsdelegationen från arbetsgivarna, men vi kommenterar inte innehållet i medlarbudet.
Först sedan en slutlig uppgörelse tecknats är parterna överens om att kommentera både det första budet och det slutliga avtalet.

De olika svaren till det första medlarförslaget illustrerar svårigheten att nå överenskommelse på de omstridda punkterna: lägstlönens storlek, nivån på löneökningarna och individgarantier.
De 15 000 kronori månaden som Kommunal kräver som lägsta lön inom sektorn har arbetsgivarna fortsatt mycket svårt att acceptera.
En möjlighet som därför kan bli aktuell är att fortsätta med två lägstalöner: en för outbildad och en för utbildad arbetskraft. Den konstruktionen var medlarnas och skapades under medlingen våren 2003 då Kommunal strejkade på bred front.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons