Annons
X
Annons
X

Kommun tvångsköper bostadsrätt i seniorboende

Salems kommun har köpt bostadsrätt i ett seniorboende och planerar att placera bostadslösa i lägenheten. Göran Olsson, nestor när det gäller bostadsrätter i Sverige, menar att seniorkonceptet riskerar slås sönder.

– De här bestämmelserna måste bort, säger han.

Seniorboendet i Salem.
Seniorboendet i Salem. Foto: Adam Wrafter

Kommunernas allt större intresse att köpa lägenheter i bostadsrättsföreningar väcker oro. Branschnestorn Göran Olsson, jurist och tidigare vd i Bostadsrätterna, slår nu larm om en ny typ av bostadsköp för andrahandsuthyrning.

Klart är att styrelser inte kan neka kommuner att starta andrahandsuthyrning i bostadsrättsföreningar, detta enligt en äldre paragraf som kommuner nu utnyttjar för att hantera akut bostadsbrist.

Men det nya är att även seniorföreningar med långtgående medlemskoncept, till exempel att medlemmarna driver matsal, datorrum, bibliotek och klubbaktiviteter öppnas för socialförvaltningarnas bostadsbehov. Det är Salems kommun, i år med en budget på 20 miljoner kronor för att köpa bostadsrätter, som köpt in sig i kommunens enda seniorbostadsrättsförening för placering av bostadslösa.

Annons
X

– I dag kan man inte stoppa kommuner från andrahandsuthyrning i bostadsrättsföreningar. Men det går för långt när detta drabbar också seniorföreningar med stor medlemsverksamhet. Man tar bort förutsättningarna och förstör hela konceptet, säger Göran Olsson.

Bakgrunden är att Salems kommun saknar egen allmännytta. Kommunen brukar få hyresrätter av privata värdar. Men nu klarar man inte socialförvaltningens behov längre. Det saknas lägenheter till nyanlända.

– Vi har tre större bostadsrättsföreningar i kommunen. Då har vi sagt att vi ska köpa bostadsrätter i alla föreningarna. Alla ska dra sitt strå till stacken, resonerar Elisabeth Bovin-Exner, M, som är socialnämndens ordförande.

Hon gör klart att det råder stor politisk samsyn om att köp är nödvändiga även i seniorföreningen: ”Vi backar knappast”.

Men det är med bestörtning som bostadsrättsföreningen Rönningeborg har tagit emot beskedet att de får kommunen som medlem.

– Vi seniorer sköter allt från bibliotek och boulebanor till datorrum och konstrum. Det känns inte rätt att kommunen ska ha uthyrning i en sådan här förening, där vi dessutom har vår egen restaurang, säger Monica Kärrström, ordförande i Brf Rönningeborg.

Ordförande Monica Kärrström i sitt kontor med Jan Berthem. Foto: Adam Wrafter

Salems kommunala hyresförvaltare Jacob Poli uppger för SvD att köpet redan är klart och att kommunens avsikt är att respektera föreningens 55-årsgräns. Kommunen köpte via vanlig mäklare på privatbostadsmarknaden, och deltog i ”en mindre budgivning”. Enligt Hemnet steg priset med 26 procent, till drygt 1,3 miljoner kronor för 45 kvadratmeter.

Bostadsrättsrörelsens tunge veteran Göran Olsson påpekar att bostadsrättsföreningar för seniorer härmed pressas från två håll: Utöver det aktuella fenomenet att en kommun köper in sig för andrahandsuthyrning, förbjöd staten för ett par år sedan övre åldersgräns för nya medlemskap, ofta 70 eller 75 år. De som ska sköta landets seniorföreningar är därför allt äldre seniorer – som i Salem nu också ska ställa upp för socialförvaltningen.

– Hos oss är medelåldern 78 år. Vi är alltså verkligt seniora medlemmar som ställs inför en ny situation, säger Monica Kärrström.

Ingen som SvD talat med säger att det inte kan fungera och gå bra när socialförvaltningen anvisar boende i BR-föreningar. Socialnämndens ordförande Elisabeth Bovin-Exner, M, påpekar att det också kan visa sig berikande för ordinarie föreningsmedlemmar. Men Göran Olsson påpekar att man inte får underskatta att grunden för föreningsbyggande urholkas.

– Skulle det inte ha varit en bostadsrättsförening, utan en kooperativ förening med hyresrätter, så hade man kunnat neka kommunen, men det går inte nu, säger Göran Olsson, som i likhet med Monica Kärrström kräver lagändring.

– Den här bestämmelsen måste bort.

Det finns en rad liknande stora bostadsrättsföreningar som Brf Rönnigeborg, med omfattande seniorverksamhet inklusive restaurang, i landets kommuner.

– Alla våra vänföreningar delar vår oro för hur konceptet ska påverkas av att socialförvaltningen kan ha andrahandsuthyrning, säger Monica Kärrström.

Värt att notera är att det saknas överblick över de kommunala köpen av bostadsrätter för uthyrning. I vanliga föreningar landet runt adderar köpen troligen till 100-tals miljoner kronor från 2016 och framåt. Den nu ifrågasatta bestämmelsen att kommuner alltid har rätt att köpa och hyra ut i BR-föreningar tillkom för flera decennier sedan, i en tid då det avsåg förvärv av enstaka lägenheter för vård och omsorg.

Annons
Annons
X

Seniorboendet i Salem.

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 2

Ordförande Monica Kärrström i sitt kontor med Jan Berthem.

Foto: Adam Wrafter Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X