Annons
X
Annons
X

"Kommer verkligen budet på Medirox gå igenom?"

En läsare frågar: "Tror ni att huvudägarna får igenom budet på Medirox?"

Det korta svaret är att vi inte tror att huvudägaren får in de nödvändiga 90 procenten.
Det långa svaret förklarar varför vi ändå tycker att man ska tacka ja i brist på bättre.

Tidigare i veckan publicerade Börsplus en analys av Medirox, vars aktieägare nu står inför ett budpliktsbud från huvudägaren Ahead Global.

Bolaget är litet men budet är lite ultimativt och väcker frågor från bland annat läsaren ”Måns” som mejlar:

”Allt känns väldigt skumt skött kring budet. Styrelseledamoten Tunbrant säljer på 13 kronor men han har ju starka kopplingar till budgivaren så det säger ju ingenting. Och varför köper man plötsligt en maskin för 2/3 av nettokassan en månad innan budet? Det finns mycket att anmärka på.

Annons
X

Såg ni storägaren Petersens uppflaggning i A-aktien? Sista volymerna här är ju köpta över 15 kronor så han lär väl knappast vilja sälja på 13 kronor? Sen är ju Anders Bladh (Ribbskottet) en riktigt skarp investerare. De har tillsammans 31% av rösterna. Tror ni verkligen huvudägaren får igenom budet?”

Börsplus håller helt med om att det är speciella förutsättningar. Börsplus råd var därför att vänta in i det sista och acceptera om inget positivt nytt tillkommit.

Och som svar på frågan: Nej, vi tror inte att Ahead Global får igenom budet i bemärkelsen att man når 90 procent och kan tvinga in minoriteten.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Varför bör man då ändå acceptera?

  • Ahead Global kommer gå vidare och ta in alla aktier som accepterar budet. Allt talar för att de därmed i praktiken får ett majoritetsinflytande över Medirox.
  • Man bör ha extrem rabatt i ett litet bolag där huvudägare som har röstmajoriteten är tydlig med intentionen att köra hårt med minoriteten.
  • Lägg därtill en situation där huvudägaren äger två distributörer som har viktiga affärsrelationer med bolaget. Alltså enorma möjligheter att "straffa" bolaget på olika sätt. Delikat fråga att veta vad som är armslängds avstånd...
  • Budnivån motsvarar en värdering som är låg baserad på historiska meriter men inte jättelåg. Och den är verkligen inte låg om framtiden blir lite tuffare av olika skäl. (Se punkten ovan)
  • Freefloaten efter budet blir kanske bara typ 10-20 procent plus Petersen och Bladh. Handeln i aktien var ju kass redan innan.

  Sammanfattningsvis är vårt råd är att vänta in i det sista och hoppas att det händer något som gör att man kan vara lite mer hoppfull om möjligheten att sitta kvar som minoritetsägare. Eller kanske en budhöjning?

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X