Annons
X
Annons
X

”Kommer ta många långa dagar”

Efter en veckas hårt bombardemang är israeliska marktrupper nu inne i Gaza där de möts av Hamas gerilla. 10 000 reservister är mobiliserade för den offensiv som Israels armé säger ska ta ”många långa dagar”.

Foto: SEBASTIAN SCHEINER/AP

Läs mer

Bildt till SvD: Fortsatt krig stärker Hamas

blogg.svd.se

Analys

SvD.se på plats

SvD.se:s Emma Löfgren fanns på plats i Israel när attackerna mot Gaza startade. Här hennes artiklar från Israel.

Foto: SEBASTIAN SCHEINER

Webb-tv

Foto: BOBBO LAUHAGE

Bilder

Mörkret hade precis lagt sig över Gaza när stridsvagnar och militärfordon med armésoldater rullade in. Enligt medierapporter som kablades ut utbröt skottväxling omedelbart med Hamasmän.

Enligt rapporter gick marktrupperna in nära gränsövergången i Erez och vid staden Jabaliya. Från Rafah på den egyptiska sidan om gränden rapporterade al-Jazeeras korrespondent om hur krevaderna var så kraftiga att de krossade fönster även i egyptiska Sinai.

Annons
X

Till tv-kanalen al-Arabiya sade en talesman för Hamas att flera israeliska soldater redan dödats i striderna och Israel talade om ”dussintals” döda fiender. Israeliskt flyg bombade ett gasverk i norra Gaza och satte det i brand.

Trots en veckas intensiva attacker mot Gaza har Israel inte lyckats att slå ut de avfyrningsramper som Hamas använder för att lobba raketer långt in i södra Israel. Under den senaste veckan har omkring 500 raketer avlossats.

Enligt uttalanden från den israeliska armén i går kväll är meningen inte att återockupera Gaza fullständigt.

– Syftet är att första Hamas terrorinfrastruktur i området där operationerna pågår, sade armétalesmannen major Avital Leibovitch till nyhetsbyrån AP.

”Alla som gömmer en terrorist eller vapen i sitt hus betraktas som en terrorist”, sades det i uttalandet. ”Vi upprepar att Gazas invånare inte är målet för operationen. De som använder civila, äldre, kvinnor och barn som ”mänskliga sköldar” är ansvariga för alla skador på den civila befolkningen”.

Men åtminstone i det psykologiska spel som de stridande parterna spelat mot varandra är israeliskt pansar och infanteri just vad Hamas milismän har väntat på. ”Ett mörkt öde väntar er om ni om ni gör det korkade misstaget att inleda en markoffensiv”, sade Hamas politiske ledare Khaled Meshaal i fredags från Damaskus.

I radiomeddelanden över gränsen direkt riktade till de israeliska soldaterna har Hamasmän uttryckt att Gaza otåligt väntar på dem. Hamas militanta gren ser hellre invasionssoldater inom skotthåll än flygplan högt uppe i skyn.

– Gazas gator kommer inte att strös med blommor för er, de kommer att vara stenlagda med eld och helvete, sade en talesman för Hamas i går kväll, enligt israeliska medier.

Den israeliska ledningen, å sin sida, har sagt att Hamas ska förbereda in sig på en lång offensiv. Israels försvarsminister Ehud Barak varnade i ett uttalande Hizbollah för att öppna en front mot Israel från södra Libanon.

Och mitt emellan de stridande: den redan hårt prövade civilbefolkningen i den smala kustremsan. Under beskjutningen av Gaza igår förmiddag dödades minst 16 människor när en moské i Jabaliyya träffades. 200 bedjande befann sig i moskén under en bönestund när den besköts.

I staden Khan Yunis i södra Gaza fruktar Amal Daoud, 25 år, att det nu ska bli värre. Hon arbetar vanligtvis på teatern Theatre Day Productions, Ayyam al Masrah, och säger att hon som palestinska är van vid oroligheterna men att den senaste veckan har varit värre än någonting hon upplevt.

– Just nu är det lugnt här, inga flygräder eller bomber. Men jag är rädd att det kommer under natten, säger hon över telefon.

Sedan Israel för en vecka sedan inledde sin ”Operation Gjutet bly” har mer än 700 flygattacker dödat omkring 450 palestinier har dödats och fyllt sjukhusen med skadade Hamas-män och civila i det tätt befolkade området.

Amal Daoud tror dock inte att israeliska soldater återigen kommer att ta kontroll över Gaza.

– Nej, de är för fega för att verkligen möta motståndet på gatorna. Men i det här finns inga vinnare, här finns bara offer för kriget. De som mördar och de som blir mördade.

Markoffensiven föregick igår av den israeliska militären igår trappade upp sin sina flygattacker och artilleribeskjutning av Gaza, för att slå ut eller åtminstone mjuka upp Hamas fästen. Två militära Hamasledare dödades.

Gårdagen började annars med ökade internationella krav på vapenvila.

I SvD sade utrikesminister Carl Bildt att internationell övervakning kan krävas och Natochefen Jaap de Hoop Scheffer meddelade igår att Nato skulle kunna ställa upp om en överenskommelse med de olika parterna nås.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas fördömde direkt markoffensiven och manade FN:s säkerhetsråd att sätta stopp. Även från den franska regeringen kom fördömanden både mot offensiven och Hamas raketattacker.

Men igår kväll såg det mörkare ut för freden än på länge.

Annons
Annons
X
Foto: SEBASTIAN SCHEINER/AP Bild 1 av 5
Foto: HATEM MOUSSA Bild 2 av 5
Bild 3 av 5
Foto: SEBASTIAN SCHEINER Bild 4 av 5
Foto: BOBBO LAUHAGE Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X