Eugene Cunningham tänker följa i sin pappas och farfars militära fotspår, men utan att välja bort sina förfäders kultur.
Eugene Cunningham tänker följa i sin pappas och farfars militära fotspår, men utan att välja bort sina förfäders kultur. Foto: September Dawn Bottoms

”Kommer Scorsese att göra oss till kanonmat?”

Leonardo DiCaprio och Robert de Niro tussas återigen ihop i regissören Martin Scorseses kommande storfilm. Men de som egentligen borde ha huvudrollerna i ”Killers of the flower moon” är Osage-folket, vars rikedomar ledde till en bestialisk mordvåg i början av förra seklet.

Publicerad

Det är en solig eftermiddag i november, strax utanför staden Pawhuska i Oklahoma. Omkring femtio personer köar framför en vit plåtbyggnad vid Osage County Fairgrounds, ett grönområde där det ofta hålls auktion och rodeo. ”Film casting” står det på en stor banderoll utanför dörren. Uttagning pågår för statister till Martin Scorseses kommande projekt ”Killers of the flower moon”.

Filmen bygger på journalisten David Granns bok med samma namn och berättar om den mordvåg som drabbade osagefolket under 1920-talet och FBI:s jakt på de skyldiga. Leonardo DiCaprio och Robert de Niro kommer, som många gånger förr i Scorseses filmer, att ha två av huvudrollerna och bör få sällskap av ett antal osager.