Annons
X
Annons
X

”Kommer innebära massa pengar”

En fantastisk feel-good-film som man blir glad av. Så beskrivs den Oscarsvinnande dokumentären ”Searching for Sugar Man” av filmkritiker. Nu väntas erbjudandena hagla över regissören Malik Bendjelloul.

[object Object]
Malik Bendjelloul.

Bendjellouls kritikerrosade film stod ut bland de nominerade dokumentärerna vid gårdagens Oscarsgala. I ett annars tungt och problemorienterat startfält med filmer om bland annat aidsepidemin och Israel/Palestina-konflikten var ”Searching for Sugar Man” den glada förhandsfavoriten som också tog hem statyetten.

– De andra filmerna har mer kontroversiella sidor men det finns inget att inte gilla med Searching for Sugar Man. Det är en härlig historia och jag har inte stött på någon som inte gillar den, säger Miranda Sigander, filmskribent för TT Spektra som var på plats i pressrummet under galakvällen.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Malik har varit väldigt cool genom allt det här även fast han har varit storfavorit. Han var väldigt ödmjuk och avslappnad även när han kom ut i pressrummet efteråt, men såklart jätteglad. Han sa själv att det kändes overkligt, säger Sigander.

  Annons
  X

  Det är en fantastiskt värmande historia som man bara älskar.
  SvD:s filmkritiker Jan Söderqvist

  Men även om
  Bendjelloul själv inte ville ta ut något i förskott var det inte många som blev förvånade när vinnaren avslöjades under galakvällen. Han har redan vunnit flera priser och rosats av recensenter för sin film om den tidigare bortglömde musikern Rodriguez.

  – Det är en väldigt gripande historia som Malik har lagt ner ett enormt jobb på att berätta. Han lyckas hålla spänningen vid liv genom hela filmen och det blir en överrasskning och ett lyckligt slut som gör en så glad, säger Jeanette Gentele, filmkritiker på SvD.

  – Det är en fantastiskt värmande historia som man bara älskar. Med tur och skicklighet har Malik hittat bra bilder som kan bildsätta historien, vissa scener bara golvar en, säger Jan Söderqvist, också han filmkritiker på SvD.

  Att vinna en Oscar öppnar upp många dörrar och Bendjelloul har själv berättat att han redan fått flera erbjudanden.

  – Filmen kommer att snurra nu och spela in en massa pengar så att han kan täppa igen en del hål från inspelningen. Och det öppnar för en massa möjligheter, han kommer nog kunna välja vad han vill göra och ha kul med de kommande två – tre projekten, säger Söderqvist.

  Det är inte bara Malik Bendjelloul själv som får en ordenligt skjuts framåt i karriären tack vare statyetten. Andra svenska dokumentärfilmare kan också få rida på framgångsvågen och glädjas över den första svenska Oscarsvinsten sedan 1984.

  – Det betyder väldigt mycket för alla dokumentärfilmare som har knappa resurser. Det är ett väldigt tålamodsprövande yrke och man måste hela tiden tigga för att få lite till. Man kan hoppas att en sådan här framgång också innebär att den svenska dokumentärfilmen i allmänhet får högre status, säger Jeanette Gentele.

  Läs mer om Oscarsgalan

  SvD.se:s liverapport: svd.se ”Lynch bjöd på kaffe” svd.se

  Quiz om Oscarsgalan

  quiz.svd.se quiz.svd.se quiz.svd.se Sixto Rodriguez har ändrat sig svd.se ”Fördomsfulla och simpla skämt” svd.se ”Flest priser till överskattad film” blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Malik Bendjelloul.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X