Annons
Krönika

Margit Richert:Kommer du att mötas av en kula eller ett Välkommen?

1948 reste de första jamaicanerna som bjudits in för att arbeta i Storbritannien med fartyget Windrush. Fartygets namn har fått ge namn åt skandalen att flera av dessa tidiga karibiska invandrare nu fått sin rätt att vistas i landet ifrågasatt.
1948 reste de första jamaicanerna som bjudits in för att arbeta i Storbritannien med fartyget Windrush. Fartygets namn har fått ge namn åt skandalen att flera av dessa tidiga karibiska invandrare nu fått sin rätt att vistas i landet ifrågasatt. Foto: Eddie Worth/TT

”Skräm upp rasisterna igen.” Så löd ett av slagorden efter att en advokat i New York skällt ut servicepersonal för att de talat spanska med varandra. Men det verkar mest vara jag som är rädd – för att det ska bli värre innan det blir bättre.

Under strecket
Publicerad

Härom veckan gjorde vi vår årliga överföring till en stiftelse i byn Chelem, på Yucatánhalvön. Knappa tvåtusen kronor täcker skoluniform och läroböcker till en trettonårig mayaindiansk flicka som därmed slipper vanka strandpromenaden av och an och sälja grälla plastarmband. I alla fall ett tag till. Jag ger för att jämna ut oddsen, och försöker samtidigt svälja min ilska över att ett OECD-land inte klarar av att (eller inte vill) ge sina barn utbildning.

Några dagar senare skjuts en tjugoårig guatemalansk mayaindian ihjäl av gränspolisen på väg in i Texas. Claudia Gomez ville studera vid universitet, men hade inte råd. Hon hoppades jobba ihop pengarna i USA, men ett skott i huvudet satte stopp för varje dröm om ett bättre liv.

Annons
Annons
Annons