Vanligen är beteshagen täckt av frodigt gräs fyllt med energi för korna. Nu är gräset gult och korna får i stället äta från en utplacerad hövagn. Anette Gustawson är lycklig över att Billinge gård åtminstone inte lider brist på vatten.
Vanligen är beteshagen täckt av frodigt gräs fyllt med energi för korna. Nu är gräset gult och korna får i stället äta från en utplacerad hövagn. Anette Gustawson är lycklig över att Billinge gård åtminstone inte lider brist på vatten. Foto: Bezav Mahmod

Oron växer: ”Djuren vill inte äta – bara dåsa”

Torkan slår obarmhärtigt. Sveriges lantbrukare beräknas förlora flera miljarder kronor när extremvärmen fortsätter. Hos familjen Gustawson på Billinge gård utanför Norrtälje är oron stor:

– Jag undrar hur det ska se ut i stallet på morgonen när jag kommer ut, säger mjölkbonden Anette Gustawson.

Uppdaterad
Publicerad

Lövträden som kantar den smala grusvägen upp till Billinge gård har färgats gula. När björken inte får tillräckligt med vatten dör bladen av. Det är ett sätt att klara torkan – ju färre blad trädet har, desto mindre behöver det dricka.

De 103 mjölkkorna på gården strax norr om Norrtälje har egentligen inget sätt att klara vare sig torkan eller värmen. På den grusbelagda gårdsplanen står luften still och australian cattledogen Elvis söker skugga invid husväggen. Termometern klättrar upp mot 32 grader. Inne i den röda ladan ligger kalvarna, mellan en och fyra veckor gamla, utslagna i mjukt hö. Surret från flugor avbryts av det tysta smattret när en fluga fastnar mot klisterskivan i den elektriska flugfångaren.