X
Annons
X
Vanligen är beteshagen täckt av frodigt gräs fyllt med energi för korna. Nu är gräset gult och korna får i stället äta från en utplacerad hövagn. Anette Gustawson är lycklig över att Billinge gård åtminstone inte lider brist på vatten.
Vanligen är beteshagen täckt av frodigt gräs fyllt med energi för korna. Nu är gräset gult och korna får i stället äta från en utplacerad hövagn. Anette Gustawson är lycklig över att Billinge gård åtminstone inte lider brist på vatten. Foto: Bezav Mahmod

Oron växer: ”Djuren vill inte äta – bara dåsa”

Torkan slår obarmhärtigt. Sveriges lantbrukare beräknas förlora flera miljarder kronor när extremvärmen fortsätter. Hos familjen Gustawson på Billinge gård utanför Norrtälje är oron stor:

– Jag undrar hur det ska se ut i stallet på morgonen när jag kommer ut, säger mjölkbonden Anette Gustawson.

Lövträden som kantar den smala grusvägen upp till Billinge gård har färgats gula. När björken inte får tillräckligt med vatten dör bladen av. Det är ett sätt att klara torkan – ju färre blad trädet har, desto mindre behöver det dricka.

De 103 mjölkkorna på gården strax norr om Norrtälje har egentligen inget sätt att klara vare sig torkan eller värmen. På den grusbelagda gårdsplanen står luften still och australian cattledogen Elvis söker skugga invid husväggen. Termometern klättrar upp mot 32 grader. Inne i den röda ladan ligger kalvarna, mellan en och fyra veckor gamla, utslagna i mjukt hö. Surret från flugor avbryts av det tysta smattret när en fluga fastnar mot klisterskivan i den elektriska flugfångaren.

Vanligen är beteshagen täckt av frodigt gräs fyllt med energi för korna. Nu är gräset gult och korna får i stället äta från en utplacerad hövagn. Anette Gustawson är lycklig över att Billinge gård åtminstone inte lider brist på vatten.

Foto: Bezav Mahmod Bild 1 av 13

Det värsta är att se att djuren inte mår bra, säger Anette Gustawson. ”De äter och dricker dåligt, blir värmestressade, labila och mjölken minskar. Det är tungt.”

Foto: Bezav Mahmod Bild 2 av 13

Korna föder oftast hälften tjurkalvar, hälften kvigkalvar. Att lyckas sälja tjurarna är svårt nu, när ingen har foder eller kapacitet att ta hand om dem. I värsta fall måste de gå till slakt. Familjen Gustawson har haft tur hittills och fått sålt alla tjurkalvar. ”Jag har inte kommit dit i min mentala problemlösning än”, säger Anette Gustawson.

Foto: Bezav Mahmod Bild 3 av 13

Årets första skörd var skral. Den andra förväntas bli nära ingenting. Den tredje hänger på om det kommer regn – men troligtvis är det för sent.

Foto: Bezav Mahmod Bild 4 av 13

Anette Gustawsons familj har drivit ekologiskt lantbruk i Billinge i 17 år. Aldrig tidigare har torkan varit så svår. Nu börjat läget bli akut.

Foto: Bezav Mahmod Bild 5 av 13
Foto: Bezav Mahmod Bild 6 av 13
Foto: Bezav Mahmod Bild 7 av 13
Foto: Bezav Mahmod Bild 8 av 13

Flugor, bromsar och fästingar är ett annat problem som värmen för med sig. Redan i början av sommaren fick några av Billinge gårds kor slaktas på grund av sommarsjuka (babesios) som sprids med fästingar.

Foto: Bezav Mahmod Bild 9 av 13

”Jag tror nästan att vi är de som fått minst regn i hela Sverige. Det är en rejäl smäll”, säger Anette Gustawson.

Foto: Bezav Mahmod Bild 10 av 13
Foto: Bezav Mahmod Bild 11 av 13
Foto: Bezav Mahmod Bild 12 av 13
Foto: Bezav Mahmod Bild 13 av 13
Annons
X
Annons
X
Annons
X