Annons
X
Annons
X

Affärsjurist: "Kommer gynna svenska exportföretag"

Svensk export kommer att gynnas av att sanktionerna mot Iran upphävs, menar Mattias Hedwall, affärsjurist som arbetar med att hjälpa svenska och utländska företag i global handel.

Iranavtalet
USA:s utrikesminister John Kerry.

USA:s utrikesminister John Kerry. Foto: AP

IAEA (International Atomic Energy Agency) säger nu att sanktionerna mot Iran kan upphävas – och har bekräftar att landet uppfyllt sina åtaganden i kärnenergiavtalet med stormakterna.

– Det är något som kommer att gynna svenska exportföretag, bland annat inom gruvindustrin. Framförallt för att Iran har en stark ekonomi och är en intressant handelspartner, säger Mattias Hedwall, affärsjurist på byrån Baker & McKenzie, som arbetar med att hjälpa såväl svenska som utländska företag i global handel.

Hedwall berättar att många företag i Sverige avslutade sina samarbetet med Iran när sanktioner infördes – framförallt när det stramades åt ytterligare 2012 – även om de första infördes för ungefär tio år sedan.

Annons
X

– Efter 2012 fanns bara begränsade möjlighet att göra affärer med Iran inom specifika områden, som den humanitära sektorn.

Iran har i dag en stark ekonomi, även om landet inte varit en del av den västerländska världshandeln de senaste åren. Samtidigt som sanktionerna släpps frigörs ekonomiska medel och blir en del av det globala handelssystemet.

– Jag vet att många företag, bland annat i Sverige, redan har börjat titta på att vilka kontakter och nätverk som kan vara intressanta när sanktionerna väl släps. Nu kan man börja göra affärer på riktigt.

Men Hedwall är tydlig med att företagen inte för glömma bort att Iran fortfarande är ett land som har problem med mänskliga rättigheter och terrorism.

– Därför är det viktigt att man planerar sitt intåg i Iran och ser till att få den kunskap som krävs för att gå in. Sedan finns ju också en risk att vissa sanktioner kommer tillbaka, om Iran inte fortsätter överenskommelsen i kärnenergiavtalet.

Det finns fortfarande områden som fortsatt är förbjudna att göra affärer med – vapen och krigsmaterial.

Annons

USA:s utrikesminister John Kerry.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X