Kommentera Flickor dricker som pojkar

För första gången dricker nu 15- och 16-åriga flickor lika mycket sprit som pojkarna. Medan pojkarna minskat sitt drickande senaste åren, fortsätter flickorna att dricka mer. Och andelen som prövat narkotika minskar inte längre utan har stabiliserat sig på 7 procent.

Under strecket
Publicerad
Annons

9 SvD.se
Varför tror du att unga flickor dricker mer? svd.se
Nära 5 000 elever i 300 utvalda niondeklasser i landet har deltagit i den årliga undersökning om drogvanor som genomförs av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, Can.
Det mest anmärkningsvärda är flickornas ökande drickande. I genomsnitt dricker de varje vecka motsvarande 4,5 flaskor alkoläsk eller 2,5 halvlitersburkar öl eller cider.
Omräknat i ren sprit blir de 3,2 liter 100-procentig alkohol om året. Det är dubbelt så mycket som de drack 1989 och i nivå med det som pojkarna konsumerar.

– Historiskt sett och i alla länder är det pojkar och män som dricker mer än flickor och kvinnor. Vi skulle gärna vilja veta varför flickorna dricker mer, säger Björn Hibell, direktör på Can.
Ökningen beror främst på att det är en större grupp som dricker förhållandevis mycket. Mest handlar det om blanddrycker som alkoläsk samt sprit.
Drygt var fjärde tonåring svarar att de har druckit senaste veckan. Andelen som prövat alkohol bara en gång
om året eller mer sällan har minskat något över åren till att gälla sju av tio skolelever.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons