Annons
X
Annons
X

Kommentarer om partiledardebatten

Mikael Damberg skötte sig bra i sin debut i partiledardebatten och det är slående hur både han och Fredrik Reinfeldt vill framstå som ansvarstagande, säger en statsvetare som SvD talat med. Debatten var avslagen och Damberg gjorde minst intryck, anser å andra sidan en retorikexpert.

Foto: RIKSDAGEN.SE

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kan inte delta i riksdagens partiledardebatter eftersom han inte sitter i riksdagen. Nu hade turen kommit till gruppledaren Mikael Damberg att representera partiet i en riksdagsdebatt. Karl Magnus Johansson, professor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, tycker att han skötte sig bra.

– Man ser att han är en mycket erfaren politiker, lugn och samlad. Det som möjligen var lite negativt var att han var väldigt manusbunden när han gjorde sitt anförande.

Karl Magnus Johansson säger att det är slående hur både Mikael Damberg och Fredrik Reinfeldt – två gamla ungdomsförbundsordföranden som är skolade debattörer – anstränger sig för att framställa sina partier som ansvarstagande och regeringsdugliga.

Annons
X

– Överallt ligger det här att framstå som trovärdig och seriös. Damberg försöker spela på att regeringen inte är tillräckligt ekonomiskt ansvarstagande och Reinfeldt pratade mycket om ett Europa i kaos där Sverige har det förhållandevis bra, säger Karl Magnus Johansson.

Han tycker att det märks att Löfven haft ett finger med i spelet vid utformandet av Dambergs anförande, särskilt eftersom Damberg, som är gammal skolpolitisk talesperson, hela tiden kopplade sitt prat om skolan till tillväxten och arbetsmarknaden. Karl Magnus Johansson tror att det kan vara en fördel för Löfven att inte kunna delta i riksdagsdebatterna
– Han kan ju ta upp det han vill här, man behöver inte klistra på honom några etiketter direkt. Han får ju sitt medieutrymme i övrigt. Och Damberg framstår som en given ministerkandidat.

Reinfeldt har efter tidigare partiledardebatter fått kritik för att vara nonchalant och arrogant mot motdebattörerna. Den här gången framstod han som försiktig för att inte få kritik, tror Karl Magnus Johansson.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Han är otroligt seriös. Nästan hela hans inledningsanförande handlade om Europa och jag tror att han vill markera det här allvarsamma ansvarstagandet, att han står upphöjd som statsman.

  Men Karl Magnus Johansson är lite förvånad över att det inte handlade mer om välfärdsfrågor.

  – Jag tror att väljarna förväntar sig något nytt snart och hade väntat mig att han skulle lyfta fram mer välfärdsfrågor.

  Katti Sandberg är retorikkonsult och författare. Hon tycker att debatten i allmänhet var avslagen.

  – Åtminstone Reinfeldt och Damberg verkade ha halva foten ute i sommarlovsgräset. Jag tycker inte att någon av dem lämnade ringhörnan, de verkade inte vara sugna på att debattera, säger Katti Sandberg.

  Även om hon ger Mikael Damberg godkänt och säger att det märks att han är en van debattör, så var han den som tillsammans med Åsa Romson gjorde minst intryck, enligt henne. Den som klarade sig bäst var Jan Björklund.

  – Som vanligt. Han visade att han ville debattera och han gjorde det på ett ledigt och socialt sätt som man ska göra när man för en debatt. Jag tycker han lyssnade bra på sina motståndare.

  Åsa Romson tycker Katti Sandberg var lite för mångordig och Annie Lööf hade ett ledigt och avslappnat kroppsspråk, men skulle ha vunnit på att lära sig sina repliker utantill. Om Jonas Sjöstedt säger Katti Sandberg att han tagit över Lars Ohlys ”trevlighetsoutfit”.
  – Han är väldigt trevlig och ger motståndaren rätt i mycket och låter väldigt resonerande. Det är en stil som Ohly lade till sig med på slutet och som han verkar föra vidare.

  Damberg: ”Förslagen så få att möten ställs in” blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: RIKSDAGEN.SE Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X