Annons
X
Annons
X

Kommentar av Katti Hoflin om social oro på bibliotek

Ledare gästinlägg
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Med anledning av kolumnen Social oro ger stök på bibblan (16/5), har följande kommentar inkommit från Katti Hoflin:

Det har varit stökigt i biblioteket i Hässelby villastad. Det är inget nytt fenomen utan kan uppstå på olika platser beroende på hur situationen är just då. Om större gäng av människor kommer in i ett bibliotek och tar över. Då är biblioteket inte längre en plats för alla. Bara för vissa. Det är inte ok. Under en tillfällig period beslöt vi därför att ändra öppettiderna. Personalen och övriga besökare kände sig hotade och ville inte vistas i biblioteket. Det är lika mycket öppet men inte på samma tider. Under denna tillfälliga period arbetar vi på att samverka med stadsdelen, föreningar och andra som vill ha ett tryggt bibliotek. I lördags stängde Kista bibliotek då någon kastat in stinkbomber. Det är rimligt; alla som upplevt en stinkbomb förstår varför. Nu är det öppet igen.

Biblioteken är den största kulturpolitiska succén i vårt samhälle. Människor kommer till biblioteket oavsett på vilket steg de befinner sig i en tänkt eller verklig hierarki. De kommer med eller utan pass. De kommer krypande, redan innan de har lärt sig att gå. De kommer när de fått mer utsträckt tid och vill reflektera inåt, senare i livet. De kommer också i alla livets skeden där emellan.

Annons
X

När livet går sönder, när en inte får vara med, när en är orolig och har ångest. När en ska klara den där svåra examen. Eller när en har fått den där livslånga kärleken till berättelser och inte kan hejda sig. De kommer från världens alla hörn. De kommer för att vila, för att fördjupa sig, för att mötas, kyssas. Eller vara ensam ihop med andra.

Också unga människor vill vara i biblioteket. Det är oerhört! De kommer inte tvingade, de måste inte. De kommer ändå. Och alla kan inte kunna alla koder, tänkta eller explicita beteenden som ligger outtalade som ett kitt mellan vana biblioteksbesökare. Vi välkomnar dem. Och vi bygger relationer till våra besökare i alla åldrar. Det är nyckeln till att också kunna prata om vad som är ett schysst beteende när en nu befinner sig i just biblioteket.

Alla ska kunna finnas i ett bibliotek. Vissa platser är mer stökiga, för att biblioteket är placerat på en sådan plats, andra bibliotek är mer stilla. Men i varje bibliotek ska man både kunna prata, plugga och skratta högt. Och fördjupa sig, vila. Det går. Och det är vårt mål varje dag. Om den som kommer är påverkad av droger, aggressiv eller på annat sätt svår att komma i kontakt med så försöker vi bemöta den personen värdigt och professionellt. Men en får inte hota eller slåss i ett bibliotek. Oavsett om en är ung, gammal, ljushårig eller skallig. Då blir det svårt för andra att vara där – detta har vi enkla trivselregler för, som är gemensamma för alla våra bibliotek.

Jag vänder mig mot förenkling av komplexa samhällsfenomen. De kan inte reduceras till att ”ungdomar är stökiga” eller ”fattiga EU-medborgare stör”. Gå en mil i en annans skor först. Sedan kan du uttala dig. Biblioteken i Stockholm jobbar ihop med många aktörer för att varje medborgare ska hitta fötterna. (Om en tappat bort dem en stund i sitt liv. Det kan alla göra.) Vi är inte svaret på alla samhällsfenomen. Men vi speglar det samhälle vi har. För vi är gratis. Och alla är välkomna hit. Riktig bra bibliotek bygger hela samhället. Och vi gör det i det tysta, vardagligt. Varje dag får en människa tag i ett mer avancerat språk, litteratur, hopp. Och de som gör det möjligt är medarbetaren i biblioteket. Rätt fint, faktiskt.

Katti Hoflin, stadsbibliotekarie

Annons
Annons
X
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X