Annons
X
Annons
X
Konst
Recension

The last calender – meditations on divinations Komik och tragik i undergångens skugga

Cafeomancy
Cafeomancy Foto: CHARLIE DREVSTAM
Tasseography. Foto: CHARLIE DREVSTAM

The last calender – meditations on divinations

Genre
Övrig
Var
Forum, Sigtunagatan 14

tom 31 december

För konstnärsduon Mats Bigert och Lars Bergström har undergången alltid varit nära. Genom deras 25-åriga samarbete går en tråd av ödesmättade teman i stort och smått, från allomfattande klimatfrågor till det individuella dödsstraffet. Utställningen The last calender fortsätter på det inslagna spåret, där utgångspunkten är det faktum att det sista datumet i mayaindianernas kalender är den 21/12 2012, det vill säga om drygt ett år.

I samarbete med tidskriften Cabinet har Bigert och Bergström tillverkat en väggalmanacka för nästa år som sträcker sig till just detta datum. En kalender med 356 dagar där vi kan räkna våra sista dagar. Varje månad pryds av ett fotografi av något av de konstverk som nu v isas på Forum.

I kalendern markeras alla de dagar då världens undergång tidigare har förutspåtts med en kort, kärnfull beskrivning av vad som hände. De flesta exemplen är helt komiska, andra – exempelvis de som inbegriper massjälvmord – är djupt tragiska.

Annons
X

Pendlingen mellan det komiska och tragiska är signifikant för Bigert och Bergström, där en synbart lustig skrud lockar betraktaren att konfronteras med det oerhörda. Så även på denna utställning, där konstverken represen- terar olika ”metoder” att förutspå framtiden med. En del verk, exempelvis där det handlar om att spå i olja, är helt abstrakta. I andra har tillvägagångssätten fått dråpliga dimensioner, som i det verk där man anspelar på att sia framtiden i teblad genom att presentera en torkad tepåse.

Utställningen kommenterar det mänskliga och fåvitska i viljan att kunna förutspå framtiden, men konstnärerna riktar även en kritisk udd mot alla spådomar om apokalyptiska scenarier som utesluter det egna ansvaret. Denna dimension blir extra tydlig när fokus riktas mot nuet. I ett videoverk visas en långsam åkning genom en byggd som ödelagts av en tornado. Ställd inför förödelsen känns det verkligen som om undergången vore nära. Men nära är inte detsamma som oundviklig.

Annons
Annons
X

Cafeomancy

Foto: CHARLIE DREVSTAM Bild 1 av 2

Tasseography.

Foto: CHARLIE DREVSTAM Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X