Kometer som straff och dåligt omen

Kometer sågs länge som dåliga omen. Här bild från när en meteor syns på himlavalvet i nationalparken Joshua Tree i Kalifornien.
Kometer sågs länge som dåliga omen. Här bild från när en meteor syns på himlavalvet i nationalparken Joshua Tree i Kalifornien. Foto: Reed Saxon / PRESSENS BILD

Förr i tiden uppfattades kometer som gudomliga varningssignaler om att något hemskt skulle hända. De satte folket i skräck och särskilda kometskådare försökte tyda betydelsen av dem. Rädslan för himlafenomenet höll i sig ända fram till upplysningstiden.

Under strecket
Publicerad
Dick Harrison.

Dick Harrison.

Foto: TT
Annons

Fråga: ”Hur länge tolkade man kometer som tecken på att något dåligt skulle hända? Var det ett medeltida fenomen, eller fortsatte man att vara rädd på 1500- och 1600-talen?”

Dick Harrison: Nog var man rädd också på 1500- och 1600-talen. Skräcken för kometer i egenskap av omen/järtecken avtog först i nästa skede, på 1700- och 1800-talen, i takt med att upplysningen och den vetenskapliga revolutionen spred sig i folkdjupen. Ännu i början av 1900-talet, när Halleys komet närmade sig jorden, fanns det gott om folk greps av fruktan (se bara på Astrid Lindgrens skildring av stämningen i Vimmerby i berättelserna om Emil i Lönneberga…).

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons